Zdražovanie pohonných látok bude pokračovať, ceny sa medziročne dorovnávajú

Aj keď sú v medziročnom porovnaní pohonné látky stále lacnejšie, rozdiel už je minimálny. Benzín je lacnejší o 3 až 5 percent a nafta zhruba o desať.

21.02.2021 18:30
benzín, nafta, benzinka, pumpa, tankovanie,... Foto: ,
Rast cien pohonných hmôt bude zrejme pokračovať dlhší čas.
debata (7)

Zdražovanie pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach bude pokračovať. Na základe vývoja svetových cien ropy Brent to predpokladá analytička 365.bank Jana Glasová. „Vzhľadom na tohto týždňový výraznejší rast cien na ropnom trhu očakávame, že ceny na našich pumpách sa môžu v ďalšom týždni zvýšiť,“ vysvetľuje.

Cena jedného z benzínov na našich pumpách aj počas šiesteho tohtoročného týždňa prevažne rástla. Výnimkou bol 95-oktánový benzín, ktorého ceny minulý týždeň viac-menej stagnovali, respektíve nepatrne klesli o 0,2 % na priemernú úroveň 1,273 eura za liter. Cena 98-oktánového benzínu vzrástla o 1,4 % na 1,469 eura za liter. Zvýšili sa aj ceny nafty, a to o 1,8 % na úroveň 1,116 eura za liter.

V medziročnom porovnaní sú však pohonné látky stále lacnejšie, aj keď cenové rozdiely už nie sú až také výrazné ako kedysi. Benzín je lacnejší o 3 až 5 % a nafta zhruba o 10 %. „Je to dôsledkom pandémie, s ktorou súvisí prepad dopytu po rope, čo stlačilo jej ceny počas minulého roka smerom nadol,“ dodala Glasová.

Ceny ropy Brent na svetovom trhu rastú už niekoľko týždňov po sebe. Začiatkom februára sa čiernemu zlatu podarilo dokonca prelomiť hranicu 60 amerických dolárov za barel. Odvtedy ďalej mieri nahor. Počas tohto týždňa sa dokonca ropa Brent vyšplhala nad hladinu 64 dolárov za barel. Ide o najvyššie úrovne za posledný rok.

Pod rastúce ceny čierneho zlata sa v posledných týždňoch podpisuje podľa analytičky hlavne očkovanie proti koronavírusu v jednotlivých krajinách. „Vďaka tomu by sa náš život mohol opäť vrátiť do normálu. Opäť by ožil cestovný ruch, ľudia by začali viac cestovať či už súkromne alebo pracovne, a tým by rástol aj dopyt po rope,“ doplnila Glasová.

Na trhy sa tento týždeň začali dostávať informácie, že nedávny výraznejší rast cien ropy by mohol motivovať krajiny OPEC+ k tomu, aby zmiernili svoje ťažobné limity. „To by viedlo k vyššej ťažbe, vyššej ponuke ropy na trhu a mohlo by to pôsobiť na pokles jej ceny,“ konštatovala Glasová.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #pohonné hmoty