5 správ alebo ako chce Krajniak zabetónovať 2. pilier a Heger stopol Sulíkove odškodné

Dôchodkový pozmeňovák? Tak tu zmeny z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) ani zďaleka nekončia. Po tom ako sa mu cez pozmeňovací návrh z dielne hnutia Sme rodina podarilo dostať do ústavy zrušenie dôchodkového stropu, ale i rodičovský bonus, minister so záľubou v maskáčoch rozhodne nelení.

21.02.2021 12:00
debata (9)

Vlani prešiel Krajniakov návrh – ako inak, ústavného zákona o reforme dôchodkového systému, ktorý nenechá kameň na kameni ani v súkromných penziách. Rezort práce teraz pracuje na pripomienkach. (nebolo ich totiž málo). Nuž už teraz je jasné, že sa je veru na čo tešiť. A to i napriek tomu, že zamýšľaná štátna dôchodková správcovská spoločnosť je azda pasé. Povinný vstup do druhého piliera i obmedzenie jednorázovej výplaty nasporených peňazí však zatiaľ nevypadol.

Horúco bolo tento týždeň aj ministrovi financií Eduardovi Hegerovi (OĽaNO). A to veru nielen pre naťahovačky o odškodňovanie firiem s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS). To Heger stiahol v stredu z rokovania vlády a dal prerázať svojim ľuďom. Na pretrase však bol opäť i plán obnovy.

Nielenže sa minister financií musí popasovať s námietkami z Bruselu, odolávať treba i tlaku na delenie peňazí podľa volebných výsledkov. A hoci sa šéf financov dušuje, že takáto možnosť nie je v hre, premiér Igor Matovič (OĽaNO) ju podľa kuloárnych informácií opätovne vyťahuje. Naposledy ako trest pre neposlušnú ministerku investícií Veroniku Remišovú (Za ľudí).

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Quo vadis 2. pilier?

Dôchodky zrejme čaká ďalšia veľká zmena. Do parlamentu by sa mal dostať ústavný zákon o dôchodkovom systéme z dielne rezortu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Návrh ešte vlani prešiel aj pripomienkovým konaním. Časť zmien v štátnych penziách už minulý rok parlament schválil cez pozmeňujúci návrh k ústavnému zákonu od ministerstva spravodlivosti. Krajniak však chce meniť aj dôchodkové sporenie.

2. Nie, tvrdí Heger. Áno, áno, opakuje Matovič

Od analytiky, cez riešenie až po implementáciu nemôže byť o rezortizme ani reč. Tak by to malo v prípade plánu obnovy a jeho prípravy vyzerať podľa ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO). A to aj napriek tomu, že rozdelenie zodpovednosti podľa volebných výsledkov pred niekoľkými týždňami avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO). K zmenám dôjde podľa Hegera len vtedy, ak by to ktoré ministerstvo nemalo dostatočné kapacity na zavedenie potrebných reforiem a investícií.

3. Sulík a Holý ťahajú za jeden povraz

Zrýchlenie stavebného konania i zlepšenie podnikateľského prostredia. Veľká reforma stavebného zákona z dielne vicepremiéra pre legislatívu Štefana Holého (Sme rodina) našla podporu aj u ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Detaily riešili v utorok.

4. Heger sa naťahuje so Sulíkom

Dočkajú sa podnikatelia odškodnenia od štátu za straty spôsobené epidemiologickými opatreniami? Zrejme áno. Na vládu by sa v najbližšej dobe mal dostať všeobecný zákon o odškodňovaní z dielne rezortu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Stať sa tak malo už minulý týždeň, rezort financií však zákon na poslednú chvíľu stiahol. Vraj treba prepočítať jeho dosahy. Podnikatelia v gastronómii, turizme a službách spolu s maloobchodníkmi tak stále zúfalo čakajú.

5. Lyžovačka v bratislavskej Rači?

Bude mať bratislavská mestská časť Rača vo svojich lesoch opäť lyžiarske stredisko? To je zatiaľ otázne. Na poslednom mestskom zastupiteľstve sa investorovi podarilo získať na svoju stranu časť poslancov, ktorí súhlasili s jeho zámerom revitalizovať bývalé stredisko Slalomka na celoročné multifunkčné využitie. Už teraz je však jasné, že ambiciózny zámer, ktorý by mal zarastené lúky mestských lesov opätovne premeniť na lyžiarske svahy, bude mať svojich priaznivcov i neprajníkov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Milan Krajniak #plán obnovy