Ceny bytov v Bratislave zrejme tento rok ešte porastú. Už teraz patria k najdrahším

Už počas prvých dvoch týždňov nového roka bol na bratislavskom trhu zreteľný záujem tak o prenájmy, ako aj o kúpu nehnuteľnosti.

21.02.2021 10:25
Bratislava, mesto, panoráma, byty, dsomy, pozemky Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Ceny bytov v bratislave nemajú tendenciu klesať, je o ne stále veľký záujem. „V prípade kúpy očakávame, že stále bude dominovať kúpa na vlastné bývanie. Rovnako ako vlani aj tento rok očakávame na sekundárnom trhu nižší záujem o nákup investičných bytov,“ hovorí partner realitnej kancelárie HERRYS Martin Marsina. Podľa neho budú v prvej polovici roku 2021 doznievať trendy z vlaňajška, a teda ponuka bytov na predaj stále nebude pokrývať dopyt záujemcov. Ceny preto budú naďalej rásť.

Aj napriek koronakríze vlani rástli ceny bratislavských bytov dvojciferným tempom. „K dispozícii je stále výhodné bankové financovanie, keďže priemerná úroková sadzba na hypotéky medziročne klesla o pol percenta. Ďalším dôvodom je stále obmedzená ponuka developerských projektov, ktoré niekoľko rokov nestíhajú pokryť dopyt,“ odôvodnil neustály nárast cien Marsina.

Nárast počtu uzatvorených kúpno-predajných zmlúv realitná kancelária nezaznamenala, ceny bratislavských bytov však v roku 2020 podľa jej údajov vzrástli o 11 %. „Napriek situácii klienti svoje rozhodnutie neodložili, keďže očakávajú ďalší nárast cien,“ podotkla spoločnosť s tým, že takmer 80 % predaných bytov na sekundárnom trhu predala kancelária záujemcom na ich vlastné bývanie.

Priemerný vek kupujúceho vlani bol 38 rokov a priemerný predávajúci mal vlani o šesť rokov viac. Kupujúcich zaujímali predovšetkým trojizbové byty, v tomto segmente zaznamenala kancelária o tretinu väčší záujem ako v roku 2019.

Druhou najčastejšou voľbou kupujúcich boli dvojizbové byty (28-percentný podiel) a necelú pätinu z predaných bytov tvorili garsónky a jednoizbové byty. Desatinu tvorili rodinné domy. Pätina zo všetkých predaných nehnuteľností bola mladšia ako päť rokov. Najobľúbenejšími lokalitami boli Ružinov (26 %), Dúbravka a Karlova Ves (18 %) a Nové Mesto (16 %).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #ceny bytov #bratislavské byty