Vodiči Uberu sú zamestnanci a majú všetky ich práva

Rozhodnutie najvyššieho súdu vo Veľkej Británii znamená, že vodiči alternatívnej taxislužby majú nárok na benefity ako platené voľno a minimálna mzda. Pre Uber je to definitívna prehra v niekoľko rokov trvajúcej kauze.

19.02.2021 18:35
thenational ae Foto:
Uber prehral dlhoročný súdny spor v Británii, ml
debata

Vodiči alternatívnej taxislužby Uber sú vo vzťahu k firme zamestnancami a nie samostatne zárobkovo činnými osobami. Rozhodol o tom v piatok britský najvyšší súd. Vodičom Uberu to prináša benefity ako platené voľno alebo minimálna mzda. Odvolanie spoločnosti proti rozhodnutiu nižšej súdnej inštancie, ktorá vodičov označila za „pracovníkov“ v zmysle britského práva, sedemčlenný panel najvyššieho súdu jednomyseľne odmietol. Pre Uber to znamená definitívnu prehru v niekoľko rokov trvajúcej kauze.

„Zamestnanecký tribunál správne rozhodol, keď konštatoval, že vodiči Uberu sú zamestnanci a preto majú práva, ktoré zamestnancom priznáva pracovnoprávna legislatíva,“ uviedol sudca George Leggatt v zdôvodnení rozhodnutia.

Vodiči sú vo vzťahu k firme v pozícii „podriadenosti a závislosti“, ich šance na zlepšenie ekonomickej situácie sú iba malé. Jediná cesta, ako dosiahnuť vyššiu mzdu, je „pracovať dlhšie a pritom neustále spĺňať výkonnostné parametre stanovené Uberom“, uvádza sa ďalej v rozhodnutí.

Pre Uber v Spojenom kráľovstve aktívne pracuje asi 65-tisíc vodičov. Spoločnosť pred súdmi argumentovala, že dvaja vodiči, ktorí podali sťažnosti, pre ňu pracovali ako nezávislí dodávatelia.

Uber rozhodnutie akceptuje. Tvrdí však, že sa týka iba malého počtu vodičov, ktorí v roku 2016 používali jeho aplikáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Uber #zdieľaná ekonomika