Zmeny v príspevkoch na stravovanie sprevádzajú nejasnosti, odborníci radia s nimi počkať

Systém nového vyplácania príspevkov na stravovanie sprevádza niekoľko nejasností, ktoré treba v najbližších týždňoch vyriešiť. Ide o ich výšku, termíny a aj formu.

19.02.2021 14:26
gastrolístky, peniaze, reštaurácia Foto:
Zamestnanci si pri stravovaní môžu po novom vybrať z piatich foriem príspevkov.
debata

Po podpise novely Zákonníka práce prezidentkou SR vstúpia od 1. marca do účinnosti viaceré zmeny týkajúce sa príspevku na stravovanie. Najviac otázok na zákaznícke centrá členov Asociácie moderných benefitov (AMOBE) smeruje k termínu, ku ktorému musí zamestnávateľ zaviesť možnosť výberu zamestnancov, čo sa týka formy príspevku na stravovanie.

Najčastejšie sa pýtajú či tak musí zamestnávateľ spraviť už k 1. marcu 2021. „Vzhľadom na nejasnosti, ako má vôbec v praxi finančný príspevok fungovať, odporúčame počkať so zmenami. Firmy majú ešte dostatok času, umožniť výber musia až od začiatku roka 2022,“ vysvetľuje Štefan Petrík, prezident AMOBE.

Po novom si totiž môžu zamestnanci, ktorí sa nestravujú vo firemnej kantíne, vybrať až z piatich foriem príspevku na stravovanie. „Každý zamestnanec má nárok si vybrať tú formu, ktorá mu vyhovuje najviac. Firma by mala v zmysle zákona vyhovieť zamestnancom aj v prípade, ak si individuálne vyberú rôzne formy,“ dopĺňa Petrík.

Používatelia stravných lístkov, teda zamestnanci, riešia výšku finančného príspevku, na ktorý majú nárok. Tá závisí od zamestnávateľa, zákon hovorí len o minimálnej a maximálnej čiastke. Nie je však jasné, ako má vlastne vyplácanie finančného príspevku prebiehať. „Aj v médiách sa objavujú informácie, že zamestnanec musí dostať k 1. v mesiaci finančný príspevok zamestnávateľa v minimálnej hodnote 2,11 eura na deň. Nie je však jednoznačne povedané, či by to nemalo byť 3,83 eura, teda ekvivalent hodnoty stravného lístka,“ hovorí Petrík.

Otázna zostáva napríklad aj ochrana príspevku na stravovanie pred exekúciami, hoci poslanci NR SR pri schvaľovaní zmien tvrdili, že aj finančný príspevok je pred exekúciou chránený, niektorí daňoví poradcovia však tvrdia opak. Vzhľadom na množstvo nejasností očakáva AMOBE, že nábeh nových zmien do praxe potrvá niekoľko mesiacov a odporúča s nimi počkať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky #príspevky na stravovanie #AMOBE #Asociácia moderných benefitov