Nákladní železniční dopravcovia pýtajú pomoc. Nemá smerovať len štátnym firmám, tvrdia

Asociácia železničných dopravcov Slovenska vyzýva Ministerstvo dopravy a výstavby SR, aby urýchlilo prípravu systémových opatrení na zníženie nepriaznivých dopadov pandémie COVID-19 na železničnú dopravu a zabezpečilo tak jej ďalšiu udržateľnosť.

19.02.2021 09:15 , aktualizované: 09:24
želežnica / vlak / Foto: ,
Nákladní železniční dopravcovia pokladajú za nefér, že od štátu nedostali zatiaľ žiadnu pomoc.
debata (2)

Aj keď sa v súčasnosti za najväčšiu obeť koronakrízy v železničnom sektore považuje osobná doprava, veľmi podobné problémy so znížením prepravného výkonu, s výpadkom tržieb a s finančnou likviditou majú aj nákladní dopravcovia. Zároveň im však rastú náklady na hygienické, personálne a prevádzkové opatrenia spojené s bojom proti pandémii. Upozorňuje na to Asociácia železničných dopravcov Slovenska (AROS).

Ministerstvo dopravy poskytlo kovidovú pomoc zatiaľ iba dvom štátnym železničným podnikom. Železniciam SR, ktoré spravujú železničnú infraštruktúru a riadia dopravnú prevádzku, zvýšilo prevádzkovú dotáciu na rok 2020 o 42,5 milióna eur a Železničnej spoločnosti Slovensko vlani zvýšilo zálohovú platbu na prevádzkovú dotáciu o 49,7 milióna eur.

Úlohou štátu, resp. ministerstva dopravy však podľa asociácie AROS nie je vytvárať čo najlepšie podmienky pre ním riadené štátne podniky, ale zabezpečiť rovnaké nediskriminačné podmienky pre všetkých podnikateľov v danom sektore.

To má platiť tak v osobnej, ako aj v nákladnej železničnej doprave. Ďalším krokom má byť zvýšená kompenzácia pre manažéra infraštruktúry, ktorý takto príde o časť svojich príjmov. Slovensko však s navrhovanými opatreniami otáľa a v štátnom rozpočte na rok 2021 dokonca schválilo pre Železnice SR najnižšiu prevádzkovú dotáciu od roku 2012 – iba 241,6 milióna eur.

Odporúčania EÚ so spiatočnou platnosťou od marca 2020 už akceptovali viaceré členské krajiny. Vo Francúzsku sa dokonca rozhodli až pre 100-percentné zľavy z poplatkov za železničnú infraštruktúru. V Rakúsku k tomu pridali aj zľavy pre kombinovanú dopravu, zľavy pre vozňové zásielky alebo dotácie na oživenie vlečiek.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #železnica #AROS #vlaková nákladná doprava