Pomoc pre podnikateľov je pomalá. Koľkí prežijú pandémiu?

Slabá a pomalá. Tak hodnotia podnikatelia doterajšiu pomoc zo strany štátu. Problém vidia i v tom, že nie je komplexná, musia o ňu žiadať individuálne na tom-ktorom ministerstve.

19.02.2021 10:00
debata (6)

„Pomoc, ktorú poskytuje štát, je neefektívna, a nedostatočná,“ hovorí Nenad Smilajkov, riaditeľ hotela Zochova chata. Myslí si, že viac by pomohlo odpustenie odvodov počas núdzového stavu ako rôzne dotácie, dodáva. O pomoc zo schémy pre cestovný ruch z rezortu dopravy však požiadal. Od začiatku pandémie využíva Smilajkov i príspevky na mzdy zamestnancom z ministerstva práce. „Z pohľadu žiadateľa si myslím, že zmeny, ktoré sa realizujú aj za účelom nám pomôcť, týkajúce sa žiadostí dohôd zbytočne predlžujú čas na prijatie pomoci, čo má negatívny vplyv na množstvo podnikov, nielen nás,“ hovorí.

Dodnes Smilajkov však nedostal príspevok na svojich ľudí za minuloročný november. „V tomto období sme neprepustili žiadnych zamestnancov aj vzhľadom na to, že poberáme finančnú pomoc od štátu na mzdy pre zamestnancov,“ hovorí. Časť zamestnancov je na home office, iní čerpajú dovolenky. Tí, ktorým povolanie neumožňuje prácu z domu ako napríklad správe budovy, chodia do práce.

Len bez podlžností

Podniky, ktoré žiadajú pomoc z rezortu dopravy, doplácajú aj na symbolické podlžnosti voči štátu. Pretože prevádzka, ktorá žiada o dotáciu, nesmie byť voči štátu zadlžená. „Reštaurácie dnes potrebujú každé euro,“ hovorí Magdaléna Koreny, hovorkyňa Iniciatívy Pomoc pre gastro. Tento krok považuje za úder pod pás. V prípade, že gastro prevádzky nedostanú dotácie na zamestnancov za určitý mesiac, nevládzu platiť odvody a potom vypadávajú z dotácie od rezortu dopravy. „Je to akoby začarovaný kruh,“ hovorí Koreny.

„Využívame dotáciu na zamestnancov a dotáciu na prepad tržieb,“ hovorí Dušan Hrúza, riaditeľ Hotela Elizabeth v Trenčíne. Je rád, že dotácie sú, komplikuje ich však dlhá doba čakania a nízka hodnota. Zlepšenie si sľubuje od ohlásenej Prvej pomoci ++. V Trenčíne sa však prepúšťaniu nevyhli, dnes si udržiava hotel podľa Hrúzu len nevyhnutných zamestnancov. „Tento mesiac máme otvorené ubytovanie, obmedzené podľa nariadenia vlády,“ dodal Hrúza. Hotel mali zatvorený od 17. decembra minulého roka.

Vyplatené milióny, vybavené tisícky žiadostí

„Nárok na dotácie majú po novom nielen podnikatelia, ktorí mali z dôvodu štátom prijatých opatrení zatvorené, ale aj obmedzené prevádzky,“ pripomína Katarína Matejková, hovorkyňa ministerstva hospodárstva. Žiadať o dotácie na nájomné môžu aj tí, ktorí mali otvorené, no zákazníci sa do nich z dôvodu zákazu vychádzania nemohli dostať, dodala. Rezort hospodárstva doposiaľ vyplatil viac ako päť miliónov eur na dotácie o nájomné. A v rámci druhej vlny pandémie vybavil viac ako dve tisícky žiadostí.

„Naši nájomcovia využili pomoc od štátu,“ hovorí Ivana Strelcová, hovorkyňa SIRS, kde patria obchodné centrá OC Mirage a OC Dubeň v Žiline či OD Prior na Kamennom námestí v Bratislave. S každým nájomcom však rokovali individuálne. Problémy so žiadosťami o poskytnutie dotácií na nájomné neevidujú. Obchodné centrá ako prenajímatelia poskytli zľavu nájomcom vo výške 50 percent.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #reštaurácie #cestovný ruch #hotely #pandémia