Aká veľká bude ďalšia pomoc pre cestovný ruch? Po novom má ísť o 10 miliónov na podnik

Statky – zmätky, tak akosi to vyzerá s takzvanou veľkou pomocou pre cestovný ruch. Ešte vlani sa hovorilo o troch miliónoch eur, potom sa suma zrazila na 800-tisíc eur. Najnovšie je v hre desať miliónov eur, a to na jeden hotel či reštauráciu. V tejto pomoci má posledné slovo Brusel.

17.02.2021 19:00
reštaurácia, obed, koronavírus, rúško Foto:
Firmy v cestovnom ruchu potrebujú každé euro, aby udržali svoje prevádzky ako-tak nad vodou.
debata

Koľko bude teda môcť žiadať jedna prevádzka? „Pri veľkej schéme pomoci by limit na žiadateľa mal byť až do 10 miliónov eur,“ potvrdil hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf. Schváliť to však musí eurokomisia, dodal. Aktuálne môžu podnikatelia a podniky maximálne žiadať o 200-tisíc eur na prevádzku zo schémy de minimis. Výška dotácie sa tak odvíja od poklesu tržieb – ten musí byť minimálne o 40 percent nižší v porovnaní s predchádzajú­cim rokom.

Do dnešného dňa rezort dopravy prijal viac ako 5-tisíc žiadostí a vyplatil viac ako 20 miliónov eur – okolo 1 459 žiadateľom. Ostatné žiadosti sú v procese vybavovania, zamietnutých bolo viac ako 148 žiadostí. „Najčastejším problémom je neúplná žiadosť,“ hovorí Rudolf. V takomto prípade ministerstvo komunikuje individuálne, žiadatelia tak majú šancu chyby opraviť. Väčšina žiadostí – až štvrtina pochádza od gastropodnikov, pätina od cestovných kancelárií.

Peniaze prišli. Kedy prídu ďalšie?

O kompenzáciu fixných nákladov zo schémy de minimis z rezortu dopravy požiadal aj Nenad Smilajkov, riaditeľ hotela Zochova chata. „Administratívne spracovanie bolo veľmi jednoduché a nezaťažujúce aj z našej strany, aj zo strany úradu,“ hovorí. Peniaze mu prišli ešte pred koncom minulého roka. Išlo podľa Smilajkova o pomoc za obdobie desať mesiacov.

Nateraz však stále nie je zverejnená výzva za obdobie november a december 2020. „Opäť sa to dá vnímať zo strany žiadateľov ako zdržanie takej potrebnej pomoci,“ hovorí Smilajkov. Tržby v hoteli Zochova chata klesli minulý rok v porovnaní s rokom 2019 o 70 percent, no koncom roka a začiatkom roka 2021 až o 90 percent. Hotel Zochova chata je otvorený – ubytovacie zariadenia môžu prijímať rezervácie pre ľudí, čo cestujú nevyhnutne za prácou či lekárom. „Avšak záujem o takéto služby nie je, predpokladáme, že hotel opäť dočasne uzatvoríme,“ dodal Smilajkov.

Pomoc žiadal i Marek Gehry z Reštaurácie u Alberta v Bratislave. „Žiadal som o podporu z ministerstva dopravy hneď po zverejnení,“ hovorí. Rezort dopravy sľúbil podnikom, že peniaze dostanú ešte do konca minulého roka. „Do elektronickej schránky mi prišiel dokument, že mi schvaľujú podporu, s tým, že mi ju vyplatia do 30 pracovných dní,“ hovorí Gehry. Táto podpora mu však bude vyplatená len za mesiace apríl a október, keďže ostatné mesiace mal vyššie tržby.

Za všetkým je Brusel

Rámcové podmienky na pomoc firmám a podnikateľom v únii stanovuje takzvaný Dočasný rámec. „Ide o dokument, ktorý od svojho vydania v marci minulého roka prešiel už piatimi zmenami,“ hovorí pre denník Pravda Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Finálne znenie piateho dodatku bolo zverejnené len pred niekoľkými dňami, dodal. Práve v ňom Európska komisia upravila aj výšku pomoci. Práve to spôsobilo navýšenie limitov maximálnej pomoci. Dokument totiž zapracováva pripomienky všetkých členských krajín.

Podľa Harbuľáka ide o prirodzenú reakciu na to, že kríza spôsobená pandémiou pokračuje a druhá vlna je výrazne dlhšia ako tá prvá. „Maximálne hodnoty výšky pomoci, ktoré boli pôvodne stanovené, by určite nepostačovali,“ myslí si Harbuľák. Navýšenie finančných limitov navrhovala samotná asociácia i v rámci pripomienkovania schémy pomoci.

„Najväčším problémom, čo sa týka dotácií z ministerstva dopravy, je to, že pomoc prichádza neskoro a pre mnohé podniky nie je a nebude dostatočná,“ upozorňuje Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro. Zdá sa, že vážna situácia v gastrosektore bude trvať omnoho dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo, dodala. Bez pomoci štátu vyzerá budúcnosť pre gastropodniky katastrofálne. Doterajšia pomoc totiž podľa Iniciatívy Pomoc pre gastro nestačí. V gastrosektore podniká viac ako 12-tisíc podnikov, ktoré generujú 1,4 miliardy eur obratu a priamo či prostredníctvom naviazaných odvetví zamestnávajú 94 000 ľudí.

„Podnikatelia v cestovnom ruchu uvádzajú problém v odvodovom zaťažení – žiaducim riešením by bolo odpustenie odvodov, nie odklad či komplikované preplácanie vo forme pomoci,“ hovorí Zuzana Ballaschová, predsedníčka Fóra cestovného ruchu SR. Ide podľa nej i o zbytočnú byrokraciu, ktorá spôsobuje podnikateľom množstvo problémov. Mnohí tak nedostanú peniaze včas.

Peniaze za 130 dní?

Firmy v cestovnom ruchu potrebujú každé euro, aby udržali svoje prevádzky ako-tak nad vodou. „Mnohých podnikateľov aktuálne nemilo zaskočila informácia, že ministerstvo dopravy predĺžilo lehotu vyplácania dotácií až na 95 dní,“ hovorí Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro. Takýto krok hodnotí ako úder pod pás pre samotné prevádzky.

Rezort dopravy zverejnil na svojej stránke časový harmonogram, ktorý spresňuje dobu čakania na dotáciu. Ministerstvo dopravy má na spracovanie žiadostí 30 pracovných dní – plus päť dní má žiadateľ na doplnenie podkladov, keď mu bude zaslaná výzva. Rozhodnutie žiadosti trvá do 30 pracovných dní. Na vyplatenie finančnej pomoci si rezort vyhradil ďalších 30 dní. No v prípade, ak je potrebné opätovné doplnenie podkladov, sa termín môže posunúť o ďalších maximálne 35 pracovných dní. Dokopy to môže trvať aj 130 dní.

„Podnikatelia sa sťažujú na pomalé vyhodnocovanie žiadostí a vyplácanie,“ hovorí Zuzana Ballaschová. Podľa prieskumu cestovných kancelárií a cestovných agentúr, ktoré podali žiadosti do konca minulého roka, dostalo pomoc len malé percento prevádzok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #turizmus #hotely #andrej doležal #MDV SR