Únia sa nevie rozhodnúť, či je Turecko daňový raj

Únia má "sivý zoznam", na ktorom sú krajiny, ktoré potrebujú ďalšie reformy, ale ktoré už dosiahli pokrok pri plnení medzinárodných daňových noriem. Jednou z nich je aj Turecko. Teraz sa diskutuje o tom, či by sa nemalo preradiť do čierneho "sankčného" zoznamu.

16.02.2021 16:04
Turecko Foto: ,
Najprísnejší postoj voči Turecku zaujalo Francúzsko.
debata

Čierny zoznam EÚ obsahuje krajiny a teritóriá, ktoré umožňujú využívanie nekalých daňových praktík. Zoznam, ktorý bol vytvorený v roku 2017, Únia aktualizuje každých šesť mesiacov – vždy vo februári a októbri.

EÚ dúfa, že aktualizáciou čierneho zoznamu daňových rajov nielenže ukáže prstom na daňové jurisdikcie, ktoré nespolupracujú pri výmene daňových informácií, ale že vytvorí aj potrebný tlak, aby svoje správanie zmenili a dosiahli požadovaný pokrok.

V súčasnosti je na čiernom zozname EÚ 12 krajín alebo území: Americká Samoa, Americké Panenské ostrovy, Anguilla, Barbados, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad a Tobago, Seychely a Vanuatu.

Únia však vytvorila aj takzvaný „sivý zoznam“, na ktorom sú krajiny, ktoré potrebujú ďalšie reformy, ale ktoré už dosiahli pokrok pri plnení medzinárodných daňových noriem. Jednou z nich je aj Turecko.

Ankara vlani na jar dostala od EÚ termín na dosiahnutie hmatateľného pokroku v tejto oblasti do 31. decembra 2020. Turecká strana však svoje záväzky nedodržala, čo zdôvodnila technickými problémami súvisiacimi so zložitým overením fiškálneho občianstva siedmich miliónov Turkov s bydliskom v Európe, prevažne v členských krajinách EÚ.

Podľa agentúry Belga najprísnejší postoj voči Turecku má Francúzsko, ktoré malo v poslednom období viacero sporov s režimom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, a potom Grécko a Cyprus, ale aj Rakúsko a Dánsko. Ostatné krajiny na čele s Nemeckom sa snažia obnoviť dialóg s Ankarou pri predložení jasných záruk zo strany Turecka.

O aktualizácii čierneho zoznamu daňových rajov budú počas tohto týždňa rokovať veľvyslanci členských krajín EÚ a výsledky rokovaní by mali oficiálne odobriť na budúci týždeň ministri zahraničných vecí EÚ počas ich stretnutia v Bruseli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #daňové raje #ECOFIN #sankcie pre Turecko