Investície do nehnuteľností na Slovensku v minulom roku presiahli pol miliardy eur

Analytici predpokladajú, že objemy investícií do realít za rok 2021 by sa mohli vyšplhať až na úroveň 700 miliónov eur.

16.02.2021 11:39
dotácia, zateplenie, robotníci, lešenie Foto: ,
Investície do nehnuteľností by mali podľa analytikov v tomto roku výrazne rásť.
debata

Investície do nehnuteľností na Slovensku dosiahli minulý rok objem 516 miliónov eur. Vyplýva to z analýzy globálnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE. „Najobľúbenejšími investičnými segmentami boli industriálne a kancelárske nehnuteľnosti.

Odborníci zo CBRE predpokladajú, že celkové objemy investícií za rok 2021 by sa mohli vyšplhať až na úroveň 700 miliónov eur," uvádza spoločnosť.

Podľa aktuálnych údajov spoločnosti patria medzi najlikvidnejšie trhy v Európe Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko či Holandsko. Slovensko sa v otázke objemu investícií nachádza v rámci Európy na 23. mieste.

„V priebehu roka 2020 na slovenský trh komerčných nehnuteľností pritieklo 516 miliónov eur investícií, čo ale predstavuje oproti roku 2019 pokles o 24 percent. Celkom 32 percent prostriedkov pritom pochádzalo od úplne nových investorov, zväčša z Ázie," uvádzajú analytici CBRE.

Zhodujú sa v tom, že tento rok by sme sa mali dočkať nielen poklesu nezamestnanosti, ale aj ekonomického rastu a prílevu globálneho kapitálu do nehnuteľností.

„Objem investícií bude aj naďalej ovplyvnený koronakrízou. Aj napriek tomu predpokladáme, že objem tohtoročných investícií by mohol dosiahnuť výšku 700 miliónov eur, čo by bolo viac ako v rokoch 2019 či 2020,“ objasnil obchodný riaditeľ CBRE Slovensko Ľubor Procházka.

Najväčšia investičná aktivita bola zaznamenaná už tradične v Bratislavskom kraji, konkrétne v Senci (40 percent) a v Bratislave (35 percent). Za najväčší investičný projekt na Slovensku v roku 2020 je považovaná akvizícia portfólia logistických centier v Senci a Košiciach fondom GLP za 105 miliónov eur.

V prvom polroku minulého roka bol zaznamenaný nárast celkového investičného objemu o 43 percent, a to v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019. V druhej polovici roku CBRE zaznamenala opatrnosť investorov v dôsledku koronakrízy, čo sa pretavilo do utlmenia investičných aktivít.

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #nehnuteľnosti #investície do nehnuteľností #CBRE