Tripartita sa po vyše pol roku opäť stretne 22. februára

Odborári súhlasili so zvolaním tripartity. V pondelok 15. februára 2021 sa uskutočnilo rokovanie predsedníctva Hospodárskej a sociálnej rady SR. Na základe požiadavky zo strany Konfederácie odborových zväzov (KOZ) prebehlo elektronicky. Predsedníctvo jednohlasne schválilo návrh programu zasadnutia tripartity, ktoré sa tak uskutoční budúci pondelok 22. februára 2021.

15.02.2021 18:18
debata

„Od začiatku môjho pôsobenia na ministerstve rokujem s každým, kto má záujem o sociálny dialóg. Dnešné rozhodnutie KOZ a jej účasť na predsedníctve boli kľúčové, pretože bez predsedníctva a schválenia programu zasadnutia tripartity, by plenárne zasadnutie nebolo možné uskutočniť,“ uviedol Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Na plenárnom zasadnutí tripartity budú sociálni partneri rokovať nielen o Návrhu zákona o podpore v čase skrátenej práce a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý predloží ministerstvo práce, ale aj o cestovnej mape výskumných infraštruktúr z dielne rezortu školstva. Sociálni partneri budú hovoriť aj o pandemických opatreniach, zákone o verejnom obstarávaní či zmenách v Zákonníku práce. Stane sa tak prvýkrát od leta, kedy odborári opustili rokovania o minimálnej mzde po tom, čo minister odišiel rokovať samostatne, len so zamestnávateľmi.

„Predchádzajúci rok nám všetkým dokázal, že uzákonenie dlhodobého systému pomoci na ochranu pracovných miest je principiálne nevyhnutné. Verím, že sa nám spoločne s ostatnými sociálnymi partnermi podarí obnoviť konštruktívne rokovania tripartity a pokračovať v úspešnej pomoci pre ľudí, tentokrát podporou stability pracovných miest formou kurzarbeit,“ zdôraznil minister Krajniak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tripartita #KOZ #Milan Krajniak #zákon o tripartite