IFP vylepšilo daňovú prognózu - pokles je v miliónoch, nie miliardách

Lepšie ako sa čakalo. V pandemickom roku 2020 klesnú daňovo – odvodové príjmy medziročne o 715 miliónov eur, čo zodpovedá poklesu o 2,5 %. Ukázala to februárová daňová prognóza z dielne Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri rezorte financií. V porovnaní s predchádzajúcimi prognózami je výpadok príjmov citeľne nižší. Ešte vlani v apríli sa rátalo s výpadkom vo výške dve miliardy eur. Za lepším výsledkom je podľa analytikov IFP stabilnejší trh práce i domáca spotreba.

15.02.2021 17:26
debata

„Podarilo sa nám udržať zamestnanosť, príjmy ľudí a teda aj spotrebu,“ pevdal minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Vidí za tým pomoc vlády i priemysel. Oproti očakávanému dvojmiliardovému poklesu, je to oveľa menej, dodal Heger. Ide podľa neho síce o veľkú sumu, no vyzdvihol, že je to menej ako sa čakalo.

IFP očakáva výraznejší pokles procyklických firemných ziskov kvôli ochladeniu domáceho a zahraničného dopytu počas uzatvorenia ekonomík. „Konečný výpadok firemnej dane sa môže ešte zmierniť, ak sa pozitívny vývoj z druhej polovice roka 2020 doma i v zahraničí pretaví aj do korporátnych ziskov,“ vysvetľuje analytik IFP Jaroslav Bukovina.

S postupným otváraním ekonomiky očakáva pozitívny rast príjmov v 2021, ktoré by mali mierne prekročiť úroveň roku 2019. S ohľadom na prípravy Plánu obnovy a odolnosti ďalšiu prognózu pripraví IFP v závere marca 2021.

K stabilizácii vývoja daní prispeli podľa IFP aj vládne opatrenia. Lepší vývoj ekonomiky sa prejavil v domácej spotrebe, ktorá sa na rozdiel od susedných krajín medziročne neprepadla. „Trh práce zaznamenal iba mierny pokles pre obmedzenia najmä v sektore služieb. Svižné oživenie obchodných partnerov a udržanie aktivity v priemysle zabránilo výraznejšiemu rastu nezamestnanosti,“ pokračuje Bukovina. Lepší vývoj v ekonomike sa podľa neho naplno prejavil v domácej spotrebe, ktorá sa na rozdiel od susedných krajín medziročne neprepadla.

Výnos dane z pridanej hodnoty (DPH) sa podľa IFP udržal na úrovni roka 2019. Analytici za tým vidia aj rozmach nákupov cez internet, rastu bezhotovostných platieb, či presunu spotreby zo sektorov s historicky vyššou daňovou medzerou – ako napríklad kaviarne, pohostinstvá, reštaurácie, do maloobchodu podporeného zavedením eKasy.

Pokračujúce pandemické opatrenia však nateraz tlmia ekonomickú aktivitu. „S predpokladaným postupným uvoľňovaním opatrení a rozšírením očkovania nadviaže rast príjmov daní z trhu práce a spotreby na vyššiu ekonomickú aktivitu,“ hovorí Bukovina. Výnimkou budú príjmy z korporátnej dane, kde rast firemných ziskov sčasti zredukujú daňovo uznateľné hospodárske straty za rok 2020.

V najbližších rokoch očakáva IFP rast daňových príjmov každoročne o približne 1 až 1,5 miliardy eur, čo zodpovedá medziročnému rastu okolo štyroch percent. S takýmto rastom daňových základní počíta aj aktuálna makroekonomická prognóza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daňová prognóza #IFP