Maloobchodníci vyzývajú vládu, aby zmenila stratégiu boja s pandémiou

Maloobchodníci vyzývajú vládu na zmenu stratégie boja s pandémiou. Pre maloobchodníkov a podnikateľov v službách sa začína 9. týždeň lockdownu, počas ktorého musia mať svoje prevádzky zatvorené. Gastro už tento čas radšej ani neráta, pretože v obmedzenom režime funguje už od marca. Všetci vedia, že situácia je už od začiatku komplikovaná a pridávajú ruku k dielu dodržiavaním všetkých vládnych nariadení. Situácia sa však podľa maloobchodníkov nezlepšuje.

15.02.2021 09:27
debata

„Pozeráme sa na to, ako v ostatných krajinách lockdown a s ním spojené obmedzenia zaberajú a krajiny sa postupne preberajú k životu,“ hovorí Daniel Krakovský, predseda ISKM.

„Ako maloobchodníci máme zatvorené, dodržiavame všetky nariadenia, snažíme sa pomôcť a to aj napriek tomu, že nás vláda vytrvalo ignoruje v našich požiadavkách na kompenzácie a tvári sa, ako keby sa ich tento problém netýkal,“ dodáva. Pripomína tiež, že v Maďarsku takmer neprišlo k zatvoreniu prevádzok, aktuálne čiastočne otvára aj Rakúsko, Taliansko, Poľsko, otvorené je aj Slovinsko alebo Chorvátsko.

Maloobchodníci sa sťažujú na dlhodobé obmedzovanie ich fungovania, pričom nie je úplne jednoznačne preukázané, že by ich prevádzky boli pri dodržaní všetkých hygienických opatrení nebezpečnejšie ako napríklad supermarkety. „Chápeme obavu zo zvýšenia mobility, na druhú stranu túto sme zdvihli pravidelným plošným testovaním. Naše prevádzky vedia byť bezpečné a keďže sa v nich často naraz nemôže nachádzať veľa ľudí, nemôžu byť väčším rizikom ako práca v kancelárii alebo fabrike,“ tvrdí Krakovský. Pokiaľ nemajú byť prevádzky maloobchodníkov, gastra a služieb otvorené, treba ich rýchlo kompenzovať.

ISKM od vlády očakáva jasný postoj, ako chce súčasnú situáciu vyriešiť. Ak nechceme cielene zlikvidovať tisícky malých obchodov a dostať desiatky tisíc ľudí na úrady práce a už poskytnutú pomoc zahodiť do koša, musíme mať plán, ako tento stav rýchlo zvrátiť, dodáva ISKM.

debata chyba
Viac na túto tému: #opatrenia #štátna pomoc #koronakríza #gastro #maloobchodníci