Záujem o české „mamahotely“ klesá. S rodičmi býva už len pätina mladých ľudí

Záujem o bývanie v takzvaných mamahoteloch v Česku postupne klesá. Zatiaľ čo pred šiestimi rokmi býval s rodičmi každý tretí Čech vo veku od 26 do 30 rokov, v súčasnosti túto možnosť využíva iba pätina mladých. Vyplýva to z januárového prieskumu Asociácie českých stavebných sporiteľní (AČSS), ktorý zverejnil server iDnes.cz.

13.02.2021 17:21
debata (23)

„Súčasná situácia na realitnom trhu mladým ľuďom a ich túžbe po osamostatnení sa praje. Ceny za prenájom stále klesajú. Významne k tomu prispela aj koronavírusová epidémia. Ceny klesli až o 20 percent, čo v prepočte znamená úsporu niekoľko tisíc korún mesačne,“ uviedol tajomník AČSS Jiří Šedivý.

Prenájom pred mamahotelom uprednostňuje v súčasnosti približne tretina Čechov. Takmer 43 percent mladých v Česku si myslí, že ideálny čas na odchod od rodičov nastáva vtedy, keď začnú zarábať. Ukončenie štúdia ako príležitosť na osamostatnenie sa vidí 28 percent mladých. Takmer pätina sa domnieva, že je lepšie s odchodom počkať až dovtedy, dokiaľ si nenašetria na vlastné bývanie.

Iba päť percent oslovených berie dosiahnutie dospelosti ako kľúčový okamih na odchod od rodičov. Pri výbere prvého, teda štartovacieho bývania je pre mladých Čechov najdôležitejšia cena a lokalita. Iba zhruba každého desiateho mladého Čecha pri hľadaní bývania zaujíma aj blízkosť rodičov.

Napriek klesajúcim úrokovým sadzbám z hypoték je zabezpečenie si prvého bývania pre väčšinu Čechov stále nákladné. Preto sa najskôr sťahujú do podnájmu. Takto začína šesť z desiatich mladých ľudí. Zhruba tretina mladých si prvé bývanie kúpi, a to na hypotéku (11 %), z úspor (7 %) alebo na úver zo stavebného sporenia (4 %).

23 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #Česko #rodičia #mladí ľudia