Novelu Zákonníka práce kritizujú aj odborári v bankovom sektore

Najnovšia novela zákona o kolektívnom vyjednávaní pobúrila aj odborárov v bankovom sektore. Ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) adresovala otvorený list Jana Szászová, ktorá je členkou pracovnej skupiny výboru pre európsky sociálny dialóg v bankovom sektore.

12.02.2021 12:48
debata (2)

„Predchádzajúce vlády spravili zo Slovenska lacnú montážnu dielňu, táto vláda ide ešte ďalej a práva zamestnancov posúva na úroveň krajín tretieho sveta. Zatiaľ čo v celej Európe sa zdôrazňuje potreba silného sociálneho dialógu na sektorovej úrovni, my ideme opačným smerom,“ píše v liste Krajniakovi.

Odvoláva sa na to, že minister dovolil poslancovi Mariánovi Viskupičovi (SaS) v deň hlasovania o tejto novele podať zásadný pozmeňovací návrh, ktorý bez akéhokoľvek dôvodu zrušil rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. „Ide o bezprecedentný a vážny zásah do systému kolektívneho vyjednávania na Slovensku,“ hovorí Szászová.

Banková odborárka dáva v liste za príklad Rakúsko, kde kolektívne zmluvy upravujú mzdy a pracovné podmienky približne 98 percent zamestnancov, zatiaľ čo u nás je to 25 percent. Uvedenou novelou toto číslo klesne ešte viac, pričom cieľom Európskej únie je pokrytie vo všetkých krajinách na úrovni aspoň 70 percent.

„Ministerstvo práce týmto vytvorilo ešte väčší priestor na vznik rozdielov medzi firmami v tom istom odvetví a dotknutým zamestnancom sa reálne zhoršia pracovné a mzdové podmienky. Tento krok je nepochopiteľný. Sme jediná európska krajina, ktorá nemá ani sektorové vyjednávanie, ani rozširovanie kolektívnych zmlúv. Toto sme tu ešte nemali,“ hodnotí novelu Szászová.

Spolu s otvoreným listom poslala ministrovi práce aj základné európske dokumenty týkajúce sa sociálneho dialógu. Dúfa, že minister sa poučí a svoj postoj k tomuto vážnemu zásahu do pracovného práva prehodnotí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zákonník práce