Rýchlejší internet pre slovenské domácnosti? Na účte svieti 1,4 miliardy eur

Slovensko odsúva investíciu 1,4 miliardy eur do zrýchlenia internetu pre domácnosti. Taká suma by bola potrebná na úplné pokrytie viac ako dvoch miliónov domácností skutočne rýchlym internetom. Odhadli to analytici z inštitútu stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica.

12.02.2021 12:05
debata

Za dostatočné a kvalitné pripojenie pritom považujú analytici inštitútu pripojenie s rýchlosťou aspoň jeden gigabit za sekundu (Gbit/s), s rovnakou kapacitou prijímania a odosielania dát a technickou možnosťou zvýšenia rýchlosti na 10 Gbit/s. „V súčasnosti je takýmto rýchlym internetom pokrytá iba približne tretina slovenských domácností. Paradoxom je, že do desiatok tisíc domácností vo veľkých mestách vybudovali telekomunikační operátori takéto pripojenia paralelne. Na vidieku pokrytie skutočne rýchlym internetom úplne chýba,“ okomentovali analytici.

Podľa analytikov je nereálne, aby takúto investíciu v dohľadnej dobe realizovali telekomunikační operátori sami. „Rolu koordinátora a spoluinvestora budovania skutočne rýchleho prístupu na internet najmä na vidieku by mal na seba prevziať, tak ako napríklad aj v susednom Rakúsku, štát,“ podotkli analytici. Okrem koordinačnej roly má štát tiež možnosť legislatívnou úpravou zrýchliť povoľovanie a realizáciu výstavby pevnej telekomunikačnej infraštruktúry.

„Jej budovanie – na rozdiel od výstavby vysielačov mobilných telekomunikačných sietí – totiž naráža na výrazne menší odpor obyvateľstva,“ podotkli analytici. Na kvalitné pripojenie existuje pritom podľa analytikov len jediné riešenie, a tým je optika. „Vláda by mala v tejto oblasti prestať prešľapovať na mieste a začať konať. Pokrytie slovenského vidieka rýchlym internetom zvýši výkonnosť ekonomiky, pripraví ju na budúcnosť a umožní vytvorenie nových pracovných a podnikateľských príležitostí,“ okomentoval výkonný riaditeľ inštitútu Peter Helexa s tým, že samotný proces výstavby bude trvať roky a prinesie ďalšie pracovné miesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #rýchly internet #IstroAnalytica