V rámci štátnej pomoci pre cestovný ruch bolo vyplatených 20 miliónov eur

V rámci štátnej pomoci pre domáci cestovný ruch bolo k dnešnému dňu vyplatených 20 miliónov eur z celkovej sumy 100 miliónov eur, ktorú má k dispozícii rezort dopravy. Ten dostal už takmer 6-tisíc žiadostí, pričom z minuloročných decembrových žiadostí bolo spracovaných 95 percent, pričom zvyšných 5 percent ešte čaká na vybavenie.

11.02.2021 14:04 , aktualizované: 15:38
debata (3)

Ako uviedol v online diskusii Radúz Dula, generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy, meškanie vo vybavovaní decembrových žiadostí zapríčinila aktuálna zlá epidemická situácia a ochorenie niektorých zamestnancov rezortu na COVID-19. Zároveň podotkol, že negatívnych odpovedí zo strany ministerstva bolo 110. Väčšina z nich sa však týka žiadateľov, ktorí si chceli svoje žiadosti opraviť.

Minister dopravy Andrej Doležal pripomenul, že rezort musí pri vybavovaní žiadostí dodržiavať prísne a detailné kontroly, aby sa nestalo, že štátnu pomoc dostanú aj neoprávnení žiadatelia. Nevylučuje, že niekto môže dostať peniaze aj neoprávnene, keďže žiadatelia niektoré záležitosti dokladujú len čestným vyhlásením. Na to však môže poukázať neskoršia kontrola. V takomto prípade žiadateľ bude musieť štátnu pomoc vrátiť. Aj preto Doležal žiada podnikateľov, aby svoje žiadosti skontrolovali ešte pred odovzdaním a v prípade potreby doložili rezortom požadované podklady. Ako dodal Radúz Dula, podmienky vybavovania žiadostí sa nemenili a platí, že na spracovanie žiadostí majú 30 dní a na vyplatenie 30 dní. To však neznamená, že peniaze nemôžu prísť na účet žiadateľa o pomoc aj skôr.

Minister Doležal pripúšťa, že pomoc cestovnému ruchu vo výške 100 miliónov eur vzhľadom na zlú epidemckú situáciu bude už v tomto roku malá. „Všetci sme dúfali, že sa situácia zlepší, ale tá sa tak zhoršuje, že to navyšuje objem žiadostí. Vidieť, že sektor cestovného ruchu má obrovský problém. Preto sa môže stať, že už v tomto roku narazíme na rozpočtový limit. V tom prípade bude mojou úlohou, aby som uchádzal za ministerstvo dopravy a za sekciu cestovného ruchu o navýšenie tejto štátnej pomoci," vyhlásil Andrej Doležal s tým, že aktuálne schválených 100 miliónov eur chce rezort vyplácať čo najrýchlejšie a najefektívnejšie. Ako dodal Radúz Dula, podnikatelia za mesiace november až január 2021 budú môcť podať žiadosti o pomoc zrejme už koncom februára.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #cestovný ruch