Lehota vybavenia žiadostí o pomoc v oblasti cestovného ruchu sa nepredĺžila, tvrdí rezort dopravy

Lehota vybavenia žiadostí o štátnu pomoc zo strany podnikateľov z oblasti cestovného ruchu sa nepredĺžila. Naďalej platí, že ministerstvo dopravy a výstavby má na posúdenie žiadosti 30 pracovných dní a na vyplatenie peňazí ďalších 30 pracovných dní. Uviedol to pre agentúru SITA Ivan Rudolf, poradca ministra dopravy a výstavby pre strategickú a krízovú komunikáciu s tým, že lehota vybavenia sa môže predĺžiť iba v prípade, ak žiadosť nie je úplná. V záujme rezortu je pomôcť oprávneným žiadateľom o pomoc, preto v prípade, ak nemajú správne vyplnenú žiadosť, alebo ich podanie nie je kompletné, sú vyzvaní, aby svoje podanie doplnili do piatich pracovných dní. Potom plynie lehota 30 pracovných dní na opätovné posúdenie žiadosti.

11.02.2021 09:28
debata

Práve s cieľom zrýchliť kontrolu a posudzovanie žiadostí prijalo ministerstvo dopravy 20 brigádnikov a aj vďaka nim je denne skontrolovaných a posúdených približne 150 žiadostí. Priemerne sa darí rezortu vybavovať žiadosti za 40 dní. „Pandémia koronavírusu avšak ovplyvnila aj našu prácu. Vzhľadom na fakt, že schvaľovanie žiadostí nie je možné vykonávať z domu, hodnotitelia musia žiadosti fyzicky spracovávať na ministerstve. Bohužiaľ, aj naši pracovníci boli chorí, čo ovplyvnilo kapacity a spomalilo vybavovanie žiadostí v určitých prípadoch," hovorí Ivan Rudolf.

Žiadateľov o príspevok zo schémy pomoci „de minimis" v ich záujme prosí ministerstvo dopravy, aby si pred podávaním žiadosti cez portál Slovensko.sk pripravili a skontrolovali všetky doklady. Aby rezort proces vypĺňania žiadosti maximálne zjednodušil, pripravil pre žiadateľov písomný aj videonávod. Na webovej stránke ministerstva zverejnil aj tzv. Checklist, podľa ktorého si môžu žiadatelia skontrolovať svoju žiadosť. Vyhnú sa tak zbytočnému predlžovaniu posudzovania svojej žiadosti a peniaze sa k nim dostanú skôr.

Administratíva pri vypĺňaní a zhromažďovaní podkladov podľa rezortu dopravy nie je náročná. Až 84 percent opýtaných žiadateľov totiž tvrdí, že vyplnenie žiadosti im trvalo menej ako hodinu. Ministerstvo dopravy si uvedomuje, v akej ťažkej situácii sa podnikatelia v segmente cestovného ruchu nachádzajú, podľa Ivana Rudolfa však pri posudzovaní žiadostí musí postupovať precízne. Zároveň pripomína, že ministerstvo nakladá s verejnými financiami a nemôže si dovoliť chyby, ktoré by viedli k neoprávnenému čerpaniu.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #MDV SR