Budaj: Dediny sú 10 minút po stredoveku. Fond obnovy by sa mal dostať aj tam

Na Slovensku by sa dalo obnoviť 100-tisíc rodinných domov. Pri vhodnom pláne by sa dali obnoviť na energeticky vhodné budovy. V diskusii na tému Európskej zelenej dohody v regiónoch na portáli Euractiv to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Koordinátor pre energetickú transformáciu Priateľov Zeme-CEPA Juraj Melichár poukázal na to, že ak by sa za 100 miliónov eur zateplili domy, tak by sa dalo vyrobiť toľko energie, koľko vyrobí elektráreň Nováky.

10.02.2021 15:17
debata (8)

Fond obnovy by mal byť podľa Budaja bodom obratu. Financie z neho by sa mali dostať medzi ľudí. Obnova verejných budov a domov tak bude kľúčovou investíciou pre ľudí. „Budeme od nich chcieť bývanie do inej doby. Dedina je 10 minút po stredoveku,“ poznamenal šéf envirorezortu. Obnova budov si bude vyžadovať spoluprácu a komunikáciu štátnej správy so samosprávami.

„Chceme dosiahnuť, aby v slovenských regiónoch pocítili, že žijú v 21. storočí,“ povedal minister. Melichár hovorí, že pri obnove budov a ich energetickej hospodárnosti môžu pomôcť regionálne centrá udržateľnej energetiky. Mohli by napomáhať regiónom s komplexnou obnovou budov. Ušetriť sa tak môže 70 percent energie. Ako príklad Melichár uviedol strednú školu v Trenčíne, ktorá obnovou svojej budovy ušetrí ročne 50-tisíc eur.

Vedúci Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Richard Filčák poukazuje na to, že na Slovensku sú domácnosti, ktoré dávajú 20 percent svojich príjmov na vykurovanie a trpia tak energetickou chudobou. „To sú neuveriteľné sumy. Sú najvyššie v rámci Európskej únie,“ skonštatoval Filčák. Tvrdí, že štát by mal týchto ľudí zadefinovať. Plán obnovy má z Európskej únie priniesť na Slovensko šesť miliárd eur.

Filčák podotýka, že to nie je veľký objem peňazí a financie sa rovnajú úrovni dostavby Mochoviec. Fond môže mať význam v tom, že naštartuje štrukturálne reformy a zmeny. Zároveň hovorí, že financie na Slovensko prídu rýchlo a je potrebné ich dobre nastaviť, aby sa z ich prerozdelenia nestal ďalší operačný program.

To, ako sa štát rozhodne meniť a reformovať prostredie v oblasti priemyslu a služieb, bude rozhodujúca úloha. „Ak pôjdeme spôsobom, akým ideme teraz, tak sa k uhlíkovej neutralite nedostaneme ani za 100 rokov,“ poznamenal Filčák.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #budovy #rodinné domy #fond obnovy