Kaderníctvam došla trpezlivosť. Žiadajú otvorenie prevádzok

Odrasty či dlhé bokombrady – pre pandémiu a zatvorené kaderníctva sa nimi trápi nejeden Slovák či Slovenka. Majiteľom kaderníctiev, kaderníčkam i kaderníkom pretiekol pohár trpezlivosti a žiadajú bezodkladné udelenie výnimky z vyhlášok hygienikov. Práve tie zatvorili ich prevádzky koncom minulého roka. Spísali i petíciu.

10.02.2021 14:46 , aktualizované: 11.02.2021 09:15
debata (22)

Na internete petíciu za Otvorenie kaderníctiev podporilo už viac ako tritisíc ľudí. Petíciu adresovali ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽaNO), premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) a Pandemickej komisii.

"Do petície nás všetkých tlačí aj fakt, že situácia je dlhodobo finančne neúnosná,“ hovorí pre denník Pravda Karolína Volkov, iniciátorka petície Otvorte kaderníctva. Tie sú zatvorené od 19. decembra a termín ich otvorenia ešte nie je známy. Nájmy, odvody a všetky výdavky spojene so živobytím treba platiť stále, ale prijem je nulový, dodáva Volkov. Príspevky od štátu podľa Illeovej postačia ledva na prevádzkové náklady.

„Vážený pán minister MUDr. Marek Krajčí, Vaše vyjadrenie, že kadernícke služby môžeme vykonávať za určitých okolností u zákazníka doma, považujeme za neakceptovateľné,“ píše sa v petícii za Otvorenie kaderníctiev. O poskytovaní kaderníckych služieb v domácnostiach totiž informoval minister zdravotníctva ešte minulý týždeň. Iniciátori petície tvrdia, že v domácnosti zákazníka nemajú možnosť zabezpečiť také hygienické a protiepidemio­logické opatrenia ako vo svojich prevádzkach.

Kaderníctva sú pripravené na tvrdé opatrenia

Nariadenie z minuloročného leta hovorili o povinnej dezinfekcii a vetraní salónov po každom zákazníkovi. Argumentujú i tým, že vedú evidenciu ľudí, čo využili ich služby, preto je dohľadanie kontaktov jednoduché. „Všetky naše prevádzky boli ešte pred vypuknutím pandémie COVID-19 otvárané a veľmi prísne kontrolované regionálnymi hygienickými úradmi,“ informujú iniciátori petície. Kadernícke salóny preto spĺňajú prinajmenšom rovnako vysoké štandardy zabezpečenia hygieny ako otvorené prevádzky, či sú to lekárne, drogérie, taxislužby, ale aj predajne potravín. „Neexistuje dôkaz, že vyššie spomenuté prevádzky, ktoré výnimky dostali a poctivo dodržiavajú všetky hygienické nariadenia, predstavujú riziko vypuknutia nového ohniska nákazy,“ upozorňujú kaderníctva v petícii.

„V prípade otvorenia našich prevádzok sme, samozrejme, plne pripravení dodržiavať všetky hygienické nariadenia a protiepidemické opatrenia,“ píše sa v petícii ďalej. To znamená, že pred vstupom by zákazníkovi zmerali telesnú teplotu, samozrejmosťou bude rúško, dezinfekcia rúk i negatívny test. A to nie starší ako sedem dní, alebo vzhľadom na opatrenia podľa Covid automatu v tom-ktorom okrese.

Pauza na dezinfekciu

Pre jedného zákazníka tiež vedia zaručiť plochu 15 štvorcových metrov, no súhlasili by aj s 25 štvorcovými metrami na jedného človeka. V momente, keď by po ostrihaní či farbení klient či klientka opustil salón, kaderníctvo by vedelo vydezinfikovať nielen priestory, ale aj všetky pracovné pomôcky. A tiež vyvetrať priestor. Kaderníctva tvrdia, že by im stačila 15-minútová prestávka medzi jednotlivými zákazníkmi.

„Samozrejme, akceptujeme a počítame s tým, že každý kaderník bude povinný mať negatívny AG/PCR test nie starší ako sedem dní,“ píše sa v petícii. Kaderníčky a kaderníci by teda počas celej doby poskytovania služby mali prekryté dýchacie cesty, ochranné rukavice a ochranný štít. Iniciátori petície žiadajú o udelenie výnimky a jej zaradenie do Covid automatu, a to už vrátane stupňa IV a nižších. Denník Pravda oslovil aj iniciátorov petície.

„Okrem našej petície vznikla ešte jedna, ktorá sa zamerala na všetky služby,“ informuje Volkov. Sme v kontakte, bojujeme spolu za spoločnú vec, dodala. Dokopy majú vyzbieraných viac ako 10-tisíc podpisov.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #služby #kaderníčka #petícia #kaderníctva