Lyžovačka v nedohľadne. Zachráni strediská predpredaj?

Prázdne svahy, lyžiarske strediská a hotely bez ľudí. Kým po minulé roky lyžiarske strediská pukali vo švíkoch, dnes sa len kde-tu mihne nejaký návštevník. Strediská, ale aj hotely či penzióny ponúkajú ľuďom kúpu dovolenky dopredu – teda na dobu, keď sa opatrenia zmiernia.

09.02.2021 19:00
debata (7)

Takže voucher, poukážka či záloha? „Nie je podstatné, aké nástroje na predaj využívajú ubytovacie zariadenia,“ hovorí pre denník Pravda generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Dôležitejšie je to, aby mali dobre premyslenú cenovú politiku a hlavne aby ceny pokryli náklady zariadenia a primeranú mieru zisku, dodáva.

„Lyžovačky na Slovensku v ponuke máme, ale vzhľadom na situáciu a obmedzenia ľudia vyčkávajú,“ hovorí Aleš Mlátilík, riaditeľ Zľavomat.sk. Oproti minulým rokom sa predaje držia na minime. V kurze sú najmä pobyty v apartmánoch či na chatách, keďže hotely musia byť naďalej zatvorené. Aj čitateľka denníka Pravda Iveta si zakúpila cez internetový portál zimný pobyt spojený s lyžovačkou. „Za pobyt som zaplatila zálohu, dátum však ešte nemám stanovený,“ hovorí. Dovolenku na horách si chce s rodinou užiť až v momente, keď to situácia bude dovoľovať. „Chcela som tým podporiť aj ubytovacie zariadenie a stredisko, lebo tie sú teraz na tom veľmi zle,“ dodala Iveta.

Zálohy dávajú akú-takú nádej

Rezervácia v hoteloch sa aktuálne podľa Asociácie hotelov a reštaurácií realizuje priamo s ubytovacím zariadením, či cez rôzne sprostredkovateľské platformy. „Ak je rezervácia spojená s povinnosťou zálohovej platby, ubytovacie zariadenie tak získava finančné prostriedky,“ hovorí Harbuľák. Ide preto o bežný nástroj, ktorý dlhodobo funguje. Mnohé ubytovacie zariadenia tak práve prostredníctvom záloh dokážu podľa Harbuľáka preklenúť toto zložité obdobie.

„Niektoré hotely, hlavne menej etablované, aj vzhľadom na doterajšiu nedostatočnú podporu od štátu volia túto formu predaja, a to aj za cenu silných cenových kompromisov,“ hovorí Zuzana Ballaschová z Fóra cestovného ruchu. Lenže podľa nej treba byť opatrný, keďže návrat do cenového normálu v budúcnosti môže byť náročný.

Červené čísla rastú

Straty lyžiarske strediska počítajú každý deň a tie naďalej idú strmo hore. „Tieto straty sa už vykryť nedajú,“ hovorí Harbuľák. Ak by sa pandemická situácia na Slovensku zmenila a boli by klimatické podmienky možné na fungovanie stredísk priaznivé, išlo by už podľa Harbuľáka len a len o znižovanie strát. Lyžiarska sezóna je totiž v našich podmienkach krátka, vysvetľuje, príprava lyžiarskych stredísk na sezónu sa začína skôr, ako padne prvý sneh. A je i finančné nákladná, dodal Harbuľák.

Ostatne, to priznáva aj Alžbeta Giláni zo Snowparadise Veľká Rača Oščadnica. Jeden deň zasnežovania tu stojí približne päťtisíc eur. Do toho treba však započítať ešte elektrickú energiu, mzdy zamestnancov, nájmy pozemkov, náhradné diely na lanové dráhy, vleky či zasnežovacie systémy, vysvetľuje Giláni.

„Stredisko má obrovské straty, náklady sa snažíme minimalizovať,“ hovorí Miroslav Dobrota z Park Snow Donovaly. Tržby sú podľa neho nulové. „Naši zamestnanci do práce chodia sporadicky, najmä kvôli technike, ktorá musí byť funkčná,“ dodáva Dobrota. Donovaly sú plné turistov z okresu najmä počas víkendov a priaznivého počasia.

Ľudí láka skôr teplo. Ponuka je však slabá

„Ponuka destinácií je v porovnaní s minulými rokmi obmedzená, vzhľadom na opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou,“ hovorí Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu Slovenskej republiky. Dopyt však podľa neho nie je taký vysoký ako v časoch pred pandémiou.

„Letenky a dovolenky do exotických destinácií boli ťahúňmi v januári a budú naďalej veľmi žiadanými produktmi ešte najmenej niekoľko mesiacov,“ hovorí Patrik Vas, manažér portálu Pelikan.sk. Záujem je najmä o Zanzibar, letia aj Maldivy, Dubaj či Karibik. Ľudia podľa Vasa reagujú impulzívne na akciové letenky na najbližšie obdobie. Predaj leteniek v januári tak na portáli vyskočil o päťsto percent. Ľudia však skôr plánujú dopredu, akoby kupovali impulzívne, vysvetľuje Vas. „Z európskych destinácií prakticky aktuálne funguje iba Španielsko,“ hovorí Vas.

Ide o ostrovy, ktoré sú izolované od pevniny. Ako príklad uvádza Vas Kanárske ostrovy, na ktoré stačí negatívny PCR test na ochorenie COVID-19, a okrem toho ostrovy dajú všetkým turistom COVID-19 poistenie zadarmo.

Na lyže tak za hranice?

„Jedinou alpskou krajinou, v ktorej momentálne nie je lyžovačka vládou zakázaná, je Švajčiarsko,“ hovorí Patrik Vas, manažér portálu Pelikan.sk. Záujem o lyžiarske zájazdy v zahraničí na portáli Pelikán.sk neevidujú. Šírenie britskej mutácie koronavírusu spôsobilo vo Švajčiarsku zatvorenie viacerých stredísk. „S účinnosťou od 1. februára Švajčiarsko vyžaduje 10-dňovú karanténu a od 8. februára sa k tejto povinnosti pridáva aj povinnosť negatívneho RT-PCR testu nie staršieho ako 72 hodín,“ informuje Vas.

Len nedávno sa ukázalo, že Česi húfne cestovali za lyžovačkou do Bulharska. Zdá sa, že na Slovensku nie je bulharská lyžovačka populárna. K zájazdom nie je ani ľahké sa dostať. Lyžiarske pobyty v zahraničí nemá v ponuke napríklad ani portál Zľavovat.sk.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #lyžiarske strediská #lyžovačky