Hoteliéri vítajú zrušenie kategorizácie ubytovania. Chcú transparentnejší systém

Dlhodobou snahou Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska je zavedenie jednotného klasifikačného systému Hotelstars Union, ktorý už dnes poznajú turisti a návštevníci ubytovacích zariadení v17 európskych krajinách.

09.02.2021 16:07
hotel, zvonček, recepcia Foto:
Hotelieri chcú nový európsky systém klasifikácie Hotelstars Union.
debata

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) tvrdí, že pre ubytovací segment a samotných turistov kategorizácia už nezohľadňovala skutočné potreby a moderné trendy. Povinnosti vyplývajúce z viac ako 12 rokov starej vyhlášky stratili na význame a vytvárali len zbytočnú administratívnu,ale predovšetkým finančnú záťaž spojenú s plnením jej ustanovení.

AHRS preto víta zrušenie vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR č. 277/2008 Z. z., ktorou sa definovali klasifikačné znaky na ubytovacie zariadenia pri ich zaraďovaní do kategórií a tried.

„Mnohé z týchto povinností nevychádzali z reálnych potrieb či očakávaní hostí, ale slúžili skôr kontrole. Vyhláška bola zastaralá a jej zrušenie je len formálne“, uviedol generálny manažér AHRS Marek Harbuľák

Ochrana spotrebiteľa nie je jej zrušením nijako ohrozená a neznižuje sa ani kvalita poskytovaných služieb. V platnosti naďalej ostávajú aj ďalšie povinnosti vyplývajúce zo zákonov či vyhlášok, ktoré chránia práva a nároky spotrebiteľa. V neposlednom rade sú to práve recenzie a iné informácie hostí, ktoré v súčasnosti,viac ako inokedy,zohrávajú významnú úlohu pri výbere ubytovacieho zariadenia.

Viac sme o tejto téme písali v článku: Budú z ubytovní päťhviezdičkové hotely?

Dlhodobou snahou Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska je zavedenie jednotného klasifikačného systému Hotelstars Union, ktorý už dnes poznajú turisti a návštevníci ubytovacích zariadení v 17 európskych krajinách. Slovensko by sa prostredníctvom profesijnej organizácie AHRS chcelo pridať do európskej klasifikácie hotelov Hotelstars Union a postupne sa na to pripravuje. Ide o harmonizovaný katalóg kritérií pre klasifikáciu hotelov, cieľom ktorého je ponúknuť viac transparentnosti a ochrany pre hostí a hotelierov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #hotelieri #AHRS #kategorizácia ubytovania