Finančná správa svojvoľne nezadržiava zásielky liekov

Finančná správa nerozhoduje o liekoch s účinnou látkou ivermektín. Nemá totiž v kompetencii rozhodovať o prepustení liekov príjemcom. Ak v zásielke objaví liek, tak sa v súlade so zákonom musí obrátiť na orgán dozoru, ktorým je Štátny ústav na kontrolu liečiv.

09.02.2021 13:08
ivermektin, covid-19
Finančná správa sa ohradila proti tvrdeniam, že zadržiava kamión s liekom Invermektín.
debata (19)

„Od začiatku tohto roka evidujeme na našich poštových pobočkách niekoľko zásielok liekov obsahujúcich účinnú látku ivermektín. Finančná správa ich však nemôže automaticky prepustiť príjemcovi, keďže ide o lieky. V tomto prípade o ich prepustení rozhoduje Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL),“ tvrdia predstavitelia Finančnej správy.

Štandardný postup je taký, že Finančná správa si od ústavu vyžiada záväzné písomné stanovisko, či je možné tieto lieky prepustiť do voľného obehu. Ak ŠÚKL nesúhlasí, colný úrad vydá rozhodnutie o neprepustení tovaru do voľného obehu. Zásielky s týmto druhom tovaru sú potom vo väčšine prípadov zasielané späť na adresu odosielateľa.

Fyzické osoby si najčastejšie ivermektín objednávajú prostredníctvom internetu a nechávajú posielať z tzv. tretích krajín ako India, Thajsko či Rusko. V obálkach sa často nachádzajú len samotné blistre, chýbajú napríklad aj príbalové letáky.

Finančná správa zároveň odmieta zavádzajúce a nepravdivé informácie, ktoré zverejnili niektoré médiá a Ján Baránek. Žiadny kamión s ivermektínom, ktorý by zadržiaval Colný úrad Žilina, neexistuje.

Z toho podľa tvrdení Finančnej správy zároveň logicky vyplýva, že nie je pravdivá ani informácia o uloženej pokute pre objednávateľa vyššej ako 100 000 eur. Ide podľa nej o klamlivé a vymyslené informácie.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠÚKL #ivermektín #kontrola liekov