Prieskum: S pomocou vlády nie je spokojných vyše 60 percent podnikateľov

Prieskum ukázal, že kvalita podnikateľského prostredia bola v roku 2020 priaznivá len podľa šiestich percent podnikateľov.

09.02.2021 10:29
robotník, mechanik, továreň Foto:
Podnikatelia sú so štátnou pomocou stále nespokojní.
debata (5)

S formou a intenzitou pomoci zo strany vlády počas pandémie nie je spokojných 61 percent členov Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK), 39 percent vyjadrilo v prieskume, ktorý komora realizovala v závere roka 2020, spokojnosť. Informovala o tom Bibiána Gunišová, tlačová tajomníčka SOPK.

Spresnila, že podrobné výsledky prieskumu spolu s vlastnou makroekonomickou prognózou na tento rok predstaví SOPK vo štvrtok na tradičnej konferencii Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2021.

Z ekonomického prieskumu ďalej vyplynulo, že kvalita podnikateľského prostredia bola v roku 2020 podľa 6 % respondentov priaznivá, stagnovala podľa 24 % a ako nepriaznivú ju hodnotilo 70 % účastníkov prieskumu, čo je od roku 2010 najvyšší percentuálny podiel nepriaznivých hodnotení. Razantné zvýšenie podielu negatívnych hodnotení je podľa prieskumu možné v určitej miere pripísať dôsledkom pandémie ochorenia COVID-19.

Z prieskumu vyplynulo, že za pozitívnu považuje komunikáciu vlády SR s inštitúciami podnikateľského sektora 5 % odpovedí, čo je pokles o 4 % oproti roku 2019. Podiel neutrálnych hodnotení zostal na rovnakej úrovni ako v roku 2019, zatiaľ čo podiel negatívnych odpovedí vzrástol o 4 % na 49 %. Od roku 2015 má podiel pozitívnych hodnotení mierne klesajúci trend, zatiaľ čo podiel negatívnych hodnotení, naopak, mierne stúpa.

Prieskum tiež ukázal, že za najväčšie riziko pre podnikanie sa aj v roku 2020 považovalo vysoké daňové a odvodové zaťaženie, ako druhé pokles zahraničného dopytu v dôsledku krízy nasledovaný nízkou vymáhateľnosťou­ práva.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikatelia #SOPK #kvalita podnikania