Ministerstvo práce: Upozorňovali sme na riziko prepadnutia eurofondov, Remišová nereagovala

Ministerstvo práce tvrdí, že na možnosť prepadnutie peňazí z eurofondov opakovane upozorňovalo, podpresedníčka vlády Veronika Remišová podľa jeho predstaviteľov tvrdila, že podobný scenár nehrozí.

09.02.2021 10:05
remišová Foto: ,
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) podľa ministerstva práce informácie o možnosti prepadnutia peňazí z Eurofondov ignorovala.
debata (69)

Vláda Slovenskej republiky dňa minulý rok v apríli odsúhlasila, že finančné dopady programu „Prvá pomoc“ budú 1,3825 miliardy eur. Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí) v tom čase predložila na zasadnutie vlády návrh na realokáciu finančných prostriedkov z fondov EÚ, na základe ktorého bolo na projekt „Prvá pomoc“ presunutých 217 miliónov eur z Kohézneho fondu a 110 miliónov z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR).

Ďalšie prostriedky boli na program „Prvá pomoc“ presunuté aj v rámci Európskeho sociálneho fondu (ESF).

Vláda SR zároveň uložila podpredsedníčke vlády Veronike Remišovej, aby do konca augusta minulého roku predložila na rokovanie vlády ďalší návrh realokácie finančných prostriedkov fondov EÚ. MPSVR SR v spolupráci s MF SR opakovane žiadalo ďalšie realokácie z fondov EÚ na program „Prvá pomoc“, avšak ďalšie prostriedky z existujúcich operačných programov už presunuté neboli.

Počas jesene 2020 ministerstvo práce podľa vlastných slov opakovane upozorňovalo, že Slovensku hrozí nevyčerpanie niekoľkých miliárd eur z fondov EÚ z rozpočtového obdobia 2014 – 2020, najmä čo sa týka Európskeho fondu regionálneho rozvoja, a požadovalo ďalšie realokácie na program „Prvá pomoc“ do ESF.

Ministerstvo práce ďalej tvrdí, že opakovane upozorňovalo na fakt, že presuny do Európskeho sociálneho fondu sú možné len do konca roka 2020. Podpred­sedníčka vlády pre zmenu opakovane realokácie odmietala s tým, že prepadnutie finančných prostriedkov z fondov EÚ nehrozí.

Celkovo bolo v roku 2020 presunutých z iných fondov (Kohézny, EFRR) na program „Prvá pomoc“ do ESF namiesto 1,3825 miliardy eur iba približne 327 miliónov eur. Ďalších 63 miliónov eur bolo presunutých v rámci ESF a ďalších 40 miliónov eur presunulo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Veronika Remišová