Slovensko prišlo až o miliardu eur z eurofondov, tvrdí Nicholsonová. Remišová to odmieta

Slovensku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja ušla miliarda eur. Ešte z predchádzajúceho rozpočtového obdobia. Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej, europoslankyne za SaS a predsedníčky Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci za to môže súčasná vláda. Tieto financie sa dali presunúť do Európskeho sociálneho fondu, v súčasnosti to však už nie je možné. Podľa ministerky investícií Veroniky Remišovej (Za ľudí) to nie je pravda a miliarda realokovaná bola.

08.02.2021 11:00 , aktualizované: 18:15
debata (184)

„Ako zodpovedná vláda by sme sa mali vysporiadať s tým, čo v špajze máme. Teda s peniazmi z predchádzajúceho rozpočtového obdobia,“ hovorí Nicholsonová. Tieto peniaze sme pritom mohli podľa nej využiť na podporu ľudí, ktorí prišli pre pandémiu koronavírusu o prácu, na podporu kurzarbeitu, na podporu schém pomoci či na odmeny pracovníkov, ktorí bojovali voči pandémii v prvej línii. Dnes to už však možné nie je, pretože realokácia prostriedkov z fondu bola možná len do konca minulého roka.

Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí), do ktorej gescie eurofondy spadajú však zásadne nesúhlasí. Miliarda z eurofondov podľa nej bola realokovaná už v apríli, hneď po nástupe do vlády. „V prvej vlne sme realokovali jednu miliardu eur z nevýkonných výziev a programov na boj s covidom,“ hovorí Remišová. Najviac peňazí podľa nej dostal práve Európsky sociálny fond, až 410 miliónov eur. Na podporu zdravotníckeho systému šlo ďalších 204 miliónov eur, na podporu malých a stredných podnikov 330 miliónov eur, na podporu zložiek integrovaného záchranného systému 51 miliónov eur a iné opatrenia na zmiernenie koronakrízy dostali 109 miliónov eur.

Remišovej ministerstvo následne vyzvalo všetky rezorty, aby si upratali vo svojich výzvach a národných projektoch, aby do konca roka 2020 vedeli premiestniť ďalšie prostriedky na boj s koronavírusom. „Žiaľ, ani jeden z rezortov nebol v druhej vlne ochotný realokovať výzvy,“ dodala Remišová. Ďalšia realokácia prostriedkov, hlavne v prípade rezortu školstva, bude predmetom štvrtkovej vlády.

Podľa Nicholsonovej sme v čerpaní eurofondov na tom veľmi žalostne najmä chybou predošlej vlády a sme na chvoste členských krajín EÚ i medzi krajinami Vyšehradskej štvorky. Za neminutú miliardu eur však môže súčasná garnitúra. „Európska komisia dvakrát intervenovala u slovenskej vlády, aby peniaze presunula tam, kde ich potrebujeme,“ hovorí Nicholsonová. Zároveň vyzvala vládu, ako aj samosprávy, aby sa spoločnými silami pokúsili zachrániť zvyšné štyri miliardy eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, ktoré sa však už presúvať do iného fondu nedajú. „Máme malé obce, ktoré potrebujú peniaze z takéhoto fondu, no nedokážu napísať projekt,“ hovorí. Riešením by podľa nej bolo, aby na regionálnej úrovni fungovali úradníci, ktorí by obciam a mestám pomáhali s napísaním formálne správneho projektu.

Ministerstvo práce nedostalo od Remišovej ďalšie peniaze na Prvú pomoc

Vláda Slovenskej republiky dňa 14. 4. 2020 odsúhlasila, že finančné dopady programu „Prvá pomoc“ budú 1,3825 mld. eur. Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová predložila na zasadnutie vlády 28. 4. 2020 návrh na realokáciu finančných prostriedkov z fondov EÚ, na základe ktorého bolo na projekt „Prvá pomoc“ presunutých 217 mil. eur z Kohézneho fondu a 110 mil. eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR). Ďalšie prostriedky boli na program „Prvá pomoc“ presunuté aj v rámci Európskeho sociálneho fondu (ESF).

Vláda zároveň uložila podpredsedníčke vlády Veronike Remišovej, aby do 31. 8. 2020 predložila na rokovanie vlády ďalší návrh realokácie finančných prostriedkov fondov EÚ. „Ministerstvo práce v spolupráci s rezortom financií opakovane žiadalo ďalšie realokácie z fondov EÚ na program „Prvá pomoc“, avšak ďalšie prostriedky z existujúcich operačných programov už presunuté neboli,“ informovala hovorkyňa rezortu práce Eva Rovenská.

Počas jesene 2020 ministerstvo práce opakovane upozorňovalo, že Slovensku hrozí nevyčerpanie niekoľkých miliárd eur z fondov EÚ z rozpočtového obdobia 2014 – 2020, najmä čo sa týka EFRR, a požadovalo ďalšie realokácie na program „Prvá pomoc“ do ESF. „Zároveň sme upozorňovali, že presuny z EFRR do ESF sú možné len do konca roka 2020. Podpred­sedníčka vlády opakovane realokácie odmietala s tým, že prepadnutie finančných prostriedkov z fondov EÚ nehrozí,“ vysvetlila Rovenská.

Minister školstva Branislav Gröhling pritom podľa ministerstva práce presunul v priebehu roka 2020 do Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) do ESF na podporu materských škôl 20 mil. eur a na odporu základných umeleckých škôl 20 mil. eur. Celkovo bolo v roku 2020 presunutých z iných fondov (Kohézny, EFRR) na program „Prvá pomoc“ do ESF namiesto 1,3825 mld. eur iba približne 327 miliónov eur. Ďalších 63 miliónov eur bolo presunutých v rámci ESF a ďalších 40 mil. eur presunulo ministerstvo školstva.

© Autorské práva vyhradené

184 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy