Pre zamestnancov je čoraz dôležitejší ľudský prístup manažérov

Zamestnancov v Európe spája predovšetkým túžba po ľudskom prístupe manažérov. Vyplýva to z prieskumu konzultačnej spoločnosti Boston Consulting Group (BCG), na ktorom sa v októbri minulého roka zúčastnilo 4000 respondentov z Nemecka, Francúzska, Španielska a Veľkej Británie.

07.02.2021 14:47
debata (3)

BCG sa účastníkov pýtal, ktoré vlastnosti sú pre vedúcich pracovníkov dôležité: srdce, ruka alebo hlava. „Hlava“ znamená inteligenciu a jasné myslenie, „ruka“ schopnosť rozhodovať a konať, „srdce“ schopnosť počúvať, empatiu a podporu tímového ducha.

Výsledky boli veľmi rozdielne. Firmy kladú najväčší dôraz na „hlavu“ (69 %), nasleduje „ruka“ (44 %) a „srdce“ je s 25 % na poslednom mieste. U zamestnancov je v podstate naopak: 37 % kladie dôraz na ľudskosť, 20 % na „ruku“ a len pre 14 % je dôležitá inteligencia.

„Srdcové kvality manažérov vystupujú čoraz viac do popredia,“ cituje agentúra DPA experta BCG Felixa Schulera. „Empatické vedenie, skutočné prepojenie so zamestnancami, schopnosť počúvať.“ Rozdielne očakávania zamestnancov a ich nadriadených tak pre manažérov znamenajú vyššiu záťaž: „Nejde už len o kvality žiadané zhora, napríklad rozhodnosť či odbornosť.“

Prieskum zároveň ukázal, že väčšina zamestnancov je spokojná s prácou svojich nadriadených počas koronakrízy. V Španielsku vyjadrilo spokojnosť 60 % respondentov, vo Francúzsku 63 %, v Nemecku 66 % a vo Veľkej Británii 71 %.

Len veľmi málo respondentov vo všetkých štyroch krajinách by sa chcelo stať vedúcim pracovníkom. „Približne 50 % sa chce profesijne ďalej rozvíjať,“ povedal Schuler. „Len 13 % by sa chcelo stať manažérom.“ Zostávajúci respondenti síce majú tiež ambície, no v iných oblastiach. Ako príklad uviedol Schuler podnikanie, kariéra experta alebo spoločensky a sociálne zmysluplná práca.

Drvivá väčšina účastníkov bez ohľadu na ambície je spokojná s profesijným životom. „Až 90 % ľudí uviedlo, že sa cítia spojení so svojou prácou, v tejto oblasti nedošlo k žiadnemu odcudzeniu,“ dodal Schuler. „Nemáme tu súbor nespokojných, ale súbor spokojných a angažovaných.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kancelária #zamestnanci