Novela Zákonníka práce je paškvil namiereným proti ľuďom, tvrdia odborári

Parlament vo štvrtok schválil novelu Zákonníka práce, ktorá je totálnym paškvilom namiereným proti zamestnancom a odborom. V tlačovej správe to uviedla Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. Výslednú novelu pracovného kódexu odborári považujú za ukážku nezvládnutia legislatívneho procesu, keďže poslanci schválili obrovský rozsah zmien prostredníctvom výborov a poslaneckých pozmeňovacích návrhov.

05.02.2021 11:39 , aktualizované: 13:21
debata (30)

Tieto zmeny pritom vládna koalícia podľa odborárov presadila bez odbornej diskusie s dotknutými subjektami a verejnosťou. KOZ sa obráti na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby schválenú novelu Zákonníka práce vetovala. Kroky odborári podniknú aj na medzinárodnej úrovni, nakoľko prijatá novela je podľa KOZ v rozpore aj s medzinárodnými pravidlami a dokumentami.

Novela Zákonníka práce podľa odborárov fakticky likviduje extenziu kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. V platnosti zostanú len tie, ktoré boli uzatvorené pred 1. marcom tohto roka. „Opäť ideme opačným smerom ako Európa, keď Európsky parlament priamo vyzýva členské krajiny, aby dosiahli pokrytie kolektívnymi zmluvami aspoň na úrovni 70 %. Tam, kde to tak nie je, ako napríklad u nás, zaväzuje členské štáty k náprave prostredníctvom zlepšenia podmienok pre kolektívne vyjednávanie,“ upozornila viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová. Tieto zmeny sú pre KOZ SR neprijateľné. Uzatvárať takéto kolektívne zmluvy je podľa Uhlerovej aj v záujme zamestnávateľov, keďže vytvárajú spravodlivé a rovnaké konkurenčné podmienky v oblasti zamestnaneckého prostredia a nekonkurujú si prostredníctvom sociálneho dampingu.

Novela Zákonníka práce upravuje aj pôsobenie odborovej organizácie u zamestnávateľa. „Považujeme to za zasahovanie do činnosti odborovej organizácie vypracúvať svoje stanovy a pravidlá, úplne slobodne voliť svojich zástupcov, organizovať svoju správu a činnosť a formulovať svoj program,“ tvrdia odborári. Zmeny majú nastať aj v oblasti zástupcov zamestnancov v tripartite. „Od začiatku vyjadrujeme nesúhlas s úpravou reprezentatívnosti na strane zástupcov zamestnancov a žiadali sme ponechať doterajší právny stav overený praxou,“ dodáva KOZ.

OZ KOVO: Ak by neplatil núdzový stav a nebola pandémia, chystali by sme štrajk

Ak by v súčasnosti neplatil núdzový stav a nebola pandémia koronavírusu, dnes by už možno odbory pripravovali generálny štrajk. Konštatoval to v piatok v Banskej Bystrici Emil Machyna, predseda Rady Odborového zväzu (OZ) KOVO, v súvislosti s novelou Zákonníka práce a ďalšími legislatívnymi opatreniami, ktoré podľa odborárov budú mať výrazný negatívny vplyv na pracovnoprávne prostredie, práva a kompetencie slovenských zamestnancov.

„Nie je to len otázka minimálnej mzdy, ktorú nám skrátili, nie sú to len otázky minimálnych mzdových nárokov, príplatkov za soboty, nedele a nočné zmeny, ale zobrali nám aj rozširovanie kolektívnych zmlúv. Ak by sme sa takto dohodli, o možnosť zvýšenia ďalších miezd a benefitov príde okolo 90.000 ľudí v strojárskom, hutníckom alebo elektrotechnickom priemysle. Zmenou zákona o tripartite sa vytvára tlak na to, aby oslabili pozície odborov,“ reagoval Machyna s tým, že je to „jasný trest od ministra, lebo s ním nesúhlasia“.

Pripomenul, že Slovensko má najviac nočnej práce v rámci Európy – až 23 percent ľudí robí v noci. Krajina má tiež veľa nadčasov, je druhou v Európe. „To sú veci, ktoré pomáhajú lepšej rentabilite podnikov, ale my berieme ľuďom benefity,“ podotkol.

Ako Machyna zdôraznil, začína sa demontáž sociálneho štátu a ak im sľubovali, že sociálne veci ostanú tak, ako boli schválené a nebudú sa meniť, opak je pravdou. „Presadzujú sa osobné egá niektorých politikov a ministrov, a nie skutočná práca v prospech ľudí, čo nie je dobrý signál,“ dodal.

Odborári avizujú, že sa zatiaľ budú brániť formami, ktoré majú. Počkajú, kým sa skončí núdzový stav, lebo nechcú porušovať zákon. Do úvahy tak prichádzajú iba rôzne letákové akcie.

„Určite pôjdeme do nátlakových akcií, tvrdo zatlačíme. Budeme hľadať riešenia aj cez Európsku úniu, pretože nesúhlasíme so znižovaním sociálnych štandardov zamestnancov a ostatných ľudí,“ podčiarkol Machyna.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #zákonník práce #KOZ