Eduard Heger s francúzskym ministrom financií Brunom Le Maireom hovorili hlavne o pandémii

Obaja ministri sa zhodli na tom, že v aktuálnej situácii sú najvhodnejšími spôsobmi boja proti pandémii kombinácia lockdownu, testovania a očkovania.

04.02.2021 19:20
Eduard Heger Foto: ,
Eduard Heger hovoril s francúzskym ministrom financií najmä o pandemickej situácii v Európe.
debata

Kríza spôsobená pandémiou, plán obnovy, daňová reforma, ale aj postup v otázke digitálnej dane. Aj to boli témy spoločného stretnutia podpredsedu vlády a ministra financií Eduarda Hegera s francúzskym ministrom financií a hospodárstva Brunom Le Maireom priamo v Paríži. Eduard Heger sa tiež stretol s generálnym tajomníkom OECD Josém Ángelom Gurríom.

Diskusii s francúzskym ministrom financií dominovala najmä téma pandemickej situácie v Európe. B. Le Maire sa hneď v úvode stretnutia zaujímal o priebeh celoplošného testovania na Slovensku. Obaja ministri sa zhodli na tom, že v aktuálnej situácii sú najvhodnejšími spôsobmi boja proti pandémii kombinácia lockdown-u, testovania a očkovania. Zároveň obaja zdôraznili potrebu čo najrýchlejšieho spustenia projektov v rámci plánu obnovy.

„O Pláne obnovy pravidelne hovoríme na stretnutiach ministrov financií. Je naozaj nesmierne dôležité, aby sme vedeli čo najskôr tieto prostriedky vložiť do ekonomiky. Je to dôležité aj preto, aby celá Európa vyšla z tejto krízy posilnená,“ povedal podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger.

Dôležitou témou rozhovoru bol aj spoločný postupu pri hľadaní globálneho riešenia digitálneho zdaňovania. Cieľom je využiť zmeny na čele USA a postupne hľadať vzájomnú dohodu.

Ministri financií sa tiež dotkli otázky spoločnej ekonomickej spolupráce medzi Slovenskom a Francúzskom. Práve francúzske firmy sú totiž u nás významnými investormi a zamestnávateľmi. Minister Heger potvrdil záujem Slovenska o ďalšiu spoluprácu najmä v oblasti energetiky, ale aj dopravy, výroby elektromobilov či rozvoja vodíkových technológií. Práve spoločný postoj k jadrovej energii je silným spojovacím článkom medzi Francúzskom a Slovenskom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Bruno Le Maire