Zlacnejú respirátory? Zavedenie nulovej sadzby DPH na ne prerokuje parlament zrýchlene

Poslanci schválili, že návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 prerokujú v tzv. zrýchlenom režime. Patrí k nim nulová sadzba DPH na respirátory.

04.02.2021 18:18
Respirátor / FFP2 / Foto: ,
Respirátory by už onedlho mali zlacnieť.
debata (6)

Na osobné ochranné prostriedky, ktoré slúžia na zabezpečenie vyššej ochrany dýchacích orgánov a ktoré sú filtračnou tvárovou polomaskou kategórie FFP2 a FFP3, by sa mala zaviesť nulová sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH).

Vyplýva to z materiálu z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili, že návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 prerokujú v tzv. zrýchlenom režime.

„Účelom novely zákona je zabezpečenie lepšej cenovej dostupnosti účinnej ochrany obyvateľstva pred ochorením COVID-19, keďže uplatňovanie nulovej sadzby DPH na uvedené tovary predpokladá zníženie ceny pre konečného spotrebiteľa,“ vysvetlil rezort financií v materiáli. Vláda navrhla, aby toto opatrenie trvalo do 30. apríla tohto roka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #respirátor #nulová sadzba dane #zrýchlené konanie