Výpoveď pre vek? Podľa novely Zákonníka práce postačí dosiahnuť 65 rokov

Poslanci schválili novelu Zákonníka práce z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Novela zavádza výber medzi gastrolístkami a peniazmi, mení nastavenie tripartity, ale aj upravuje prácu z domu. Prešiel aj pozmeňovací návrh poslanca SaS Mariána Viskupiča, ktorý zavádza výpoveď pre vek 65 rokov.

04.02.2021 11:11 , aktualizované: 17:15
odchodné, odchod, penzia, dôchodok, dôchodca Foto:
Dosiahnutie veku 65 rokov by malo byť dôvodom na výpoveď.
debata (177)

Po novom tak bude môcť zamestnanec od začiatku budúceho roka dostať výpoveď, ak dovŕši 65 rokov a súčasne vek určený na nárok na starobný dôchodok. Bude mať aj nárok na odstupné. Od júna 2017 je dosiahnutie veku 65 rokov jedným z dôvodov skončenia štátnozamestna­neckého pomeru. Podobný systém sa tak zavedie aj pre pracovnoprávne vzťahy upravené Zákonníkom práce.

„Odôvodnenosť opatrenia je daná snahou o podporu celkovej zamestnanosti na Slovensku, ako aj snahou o medzigeneračnú výmenu zamestnancov na pracovisku," uviedol predkladateľ. Práve tá bola v predchádzajúcich rokoch narušená etapovitým posúvaním dôchodkového veku a zotrvávaním zamestnancov starších ako 65 rokov v pracovnoprávnom pomere, dodal. Viskupič upozornil na to, že zvolená veková hranica nie je naviazaná na všeobecnú zákonnú úpravu vzniku nároku na priznanie starobnej penzie, ale je vyššia. „Stanovenie maximálnej vekovej hranice pre účely zamestnania je bežnou súčasťou pracovného práva viacerých členských štátov Európskej únie," povedal. Takéto ustanovenie v Zákonníku práce podľa poslanca nie je v rozpore s príslušnou európskou smernicou.

Podľa ďalšieho pozmeňujúceho návrhu môžu osoby staršie ako 15 rokov do skončenia povinnej školskej dochádzky od marca tohto roka vykonávať okrem činností v kultúre, umení, športe a reklame aj ďalšie ľahké práce, ktoré charakterom a rozsahom neohrozujú ich zdravie, ďalší vývoj alebo ich školskú dochádzku. O tom, či ide o ľahkú prácu, rozhodne inšpektorát práce, ktorý vydá povolenie na žiadosť zamestnávateľa.

Pozmeňujúcim návrhom od poslanca Viskupiča sa mení aj zákon o kolektívnom vyjednávaní. Zo zákona sa od začiatku marca tohto roka vypustia všetky ustanovenia, podľa ktorých bolo možné reprezentatívnu kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa rozšíriť na ďalších zamestnávateľov, ktorí neboli združení v zamestnávateľskom zväze a neboli pokrytí žiadnou kolektívnou zmluvou vyššieho stupňa.

© Autorské práva vyhradené

177 debata chyba
Viac na túto tému: #výpoveď #odstupné #dôchodkový vek