Tržby v maloobchode v decembri medziročne klesli

Po novembrovom raste mali výrazný prepad tržieb špecializované obchody zamerané na kultúru a rekreáciu. Tam patrí, okrem iného, napríklad aj predaj kníh či hračiek. Pred Vianocami to bol pomerne nečakaný trend.

04.02.2021 09:24
SR Košice Obchody Zákaz Vychádzania Lockdown... Foto: ,
Zaujímavé je, že pred Vianocami klesli aj tržby kníhkupectiev.
debata (2)

Tržby v maloobchode boli v decembri 2020 medziročne nižšie o 0,6 percenta. Opatrenia v rámci druhej vlny pandémie podľa Štatistického úradu SR spôsobili prepady skôr menším a špecializovaným predajcom. Hypermarketom a supermarketom tržby vzrástli.

Zaujímavosťou podľa úradu je, že po novembrovom raste mali výrazný prepad tržieb špecializované obchody zamerané na kultúru a rekreáciu. Tam patrí, okrem iného, napríklad aj predaj kníh či hračiek. Na poslednú chvíľu sa pred Vianocami nakupovali skôr elektrospotrebiče. Naďalej dosiahli rast aj hobymarkety, tržby špecializovaných predajní pre domácnosť mali po slabšom novembri tržby medziročne vyššie o 7 percent. Nárast tržieb bol aj v činnostiach, kam patrí internetový predaj.

Pokračoval pokles tržieb v predaji a oprave motorových vozidiel, v decembri sa medziročne znížili o 11,2 percenta. Po novembrovom poklese, v decembri znova vzrástli tržby vo veľkoobchode, a to o 6,4 percenta. Tržby v ubytovaní sa na konci roka 2020 prepadli medziročne o 72 percent, výraznejší pokles zaznamenali len v apríli a máji. Prehĺbil sa aj pokles tržieb reštaurácií a pohostinstiev.

V súhrne za celý rok 2020 sa tržby maloobchodu oproti roku 2019 znížili o 1,1 percenta. Klesli najmä predajcom v špecializovaných predajniach, zastrešujú napríklad predaj obuvi, textilu, drogérie. Hyper či supermarkety tvoriace najvýznamnejšiu zložku maloobchodu dosiahli rast tržieb o 5 percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #prepad tržieb #malobchod