Objem investícií do nehnuteľností v Európe výrazne klesol

Celkový objem investícií do nehnuteľností v Európe dosiahol v roku 2020 275 miliárd eur. Z toho najviac investícií bolo v Nemecku.

03.02.2021 12:54
stavba, dom, reality, murar, zateplovanie,... Foto: ,
Celkový objem investícií do nehnuteľností v Európe dosiahol v roku 2020 275 miliárd eur.
debata

Najlikvidnejším európskym investičným trhom z hľadiska nehnuteľností bolo vlani Nemecko. Najviac kapitálu priťahovali oblasti, ako zdravotníctvo, industriálne nehnuteľnosti či nájomné bývanie. Segment industriálnych a logistických nehnuteľností bol najdominantnejší, tvoril 48 % všetkých investícií do európskych nehnuteľností. Vyplýva to z údajov realitno-poradenskej spoločnosti CBRE.

Situácia v Európe

Celkový objem investícií do nehnuteľností v Európe dosiahol v roku 2020 podľa údajov spoločnosti 275 miliárd eur. Z toho najviac investícií bolo v Nemecku (79,3 miliardy eur), ktoré zaznamenalo iba 5-percentný medziročný pokles.

Druhou v poradí bola Veľká Británia s investíciami na úrovni 45,8 miliardy eur (25-percentný pokles) a treťou najlikvidnejšou krajinou v Európe bolo Francúzsko s celkovými investíciami 29 miliárd eur (39-percentný pokles). Dobre na tom boli podľa spoločnosti aj severské krajiny, v rámci ktorých dosiahol celkový objem investícií výšku 43,4 miliardy eur, čo je dokonca o jedno percento medziročne viac.

Slovenská realita

Na Slovenskom trhu s komerčnými nehnuteľnosti za posledné tri roky výrazne rastie najmä dopyt po industriálnych a logistických nehnuteľnostiach. „Narastajúci je pritom aj celkový záujem o tento segment realít, čoho dôkazom je aj medziročný nárast, ktorý sme v roku 2020 zaznamenali, a to vo výške 30 %,“ vysvetlil obchodný riaditeľ spoločnosti pre Slovensko Ľubor Procházka.

Najodolnejšie voči následkom pandémie boli v Európe oblasti, ako zdravotníctvo (zvýšenie investícií medziročne o 13 %), industriálne nehnuteľnosti (o 7 %) a nájomné bývanie (o 6 %).

Naopak, výrazný pokles investícií zaznamenala spoločnosť v segmente kancelárskych nehnuteľností, a to o 31 %. „Dôvodom takéhoto výraznejšieho poklesu v tomto segmente je pritom podľa odborníkov hlavne fakt, že objem investícií do kancelárskych nehnuteľností bol v roku 2019 vysoký,“ podotkla spoločnosť.

Investície do maloobchodných nehnuteľností poklesli o 6 %. Najzasiahnutejším sektorom však boli hotely, pri ktorých objem investícií medziročne poklesol až o 66 %.

V poslednom kvartáli 2020 sa investície do európskych nehnuteľností vyšplhali na 89,2 miliardy eur, čo znamená medziročný pokles o 27 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #investície do nehnuteľností #CBRE