Okamžité platby zatiaľ sľúbili len tri banky. Dostupné budú o rok

Okamžité platby na Slovensku štartujú 1. februára 2022. V pondelok uplynul termín, do ktorého sa mohli banky prihlásiť, že ich zavedú presne o rok. Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) to urobili zatiaľ len tri bankové domy. Tým sa zároveň splnil predpoklad spustenia tohto typu platieb. Regulátor o tom informoval v tlačovej správe.

02.02.2021 10:57
debata

Záujemcovia už centrálnej banke zaslali potrebné prehlásenie o pristúpení k Národnému plánu. Ani jednu z bánk však NBS nemenovala. Zatiaľ svoj záväzok poskytnúť okamžité platby od 1. februára 2022 potvrdila len Slovenská sporiteľňa. Podľa informácií denníka Pravda sa k nej pridali aj VÚB banka a Tatra banka.

Národný plán zavedenia okamžitých platieb bol odsúhlasený už v roku 2019. Pre ľudí bude ich zavedenie znamenať, že platba medzi bankami v rámci SEPA priestoru prebehne do desiatich sekúnd. Malo by to fungovať 365 dní v roku a 24 hodín denne, vrátane víkendov a sviatkov. V súčasnosti trvá prevod peňazí z jednej do druhej banky jeden, prípadne dva dni.

„Aby instantné platby dávali klientom zmysel a boli užitočné, je dôležité, aby sa do nich zapojilo čo najviac bánk na Slovensku,“ dodáva hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. Zapojenie bánk je dobrovoľné. Podľa NBS prinesú okamžité platby viacero benefitov pre ľudí, ale aj pre firmy a štátne inštitúcie. V ich prípade pôjde napríklad o rýchlejšiu úhradu faktúr, pohľadávok či úhradu daní a odvodov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská sporiteľňa #VÚB #Tatra banka #NBS #instantné platby