Na Slovensku rastie dopyt po industriálnych a logistických nehnuteľnostiach

Na Slovensku rastie dopyt po industriálnych a logistických nehnuteľnostiach. Vyplýva to z tlačovej správy realitno-poradenskej spoločnosti CBRE o objeme investícií do komerčných nehnuteľností v Európe za minulý rok. „Vnímame, že na Slovensku za posledné tri roky výrazne rastie hlavne dopyt po industriálnych a logistických nehnuteľnostiach. Narastajúci je pritom aj celkový záujem o tento segment realít, čoho dôkazom je aj medziročný nárast, ktorý sme v roku 2020 zaznamenali vo výške 30 percent,“ uviedol obchodný riaditeľ CBRE Slovensko Ľubor Procházka.

02.02.2021 10:14
debata

Podľa najnovších zistení spoločnosti sa objemy investícií do komerčných nehnuteľností v Európe v roku 2020 vyšplhali do výšky 275 miliárd eur. „Aj keď v porovnaní s rokom 2019 ide o 17-percentný pokles, odborníci tvrdia, že vzhľadom na situáciu spojenú so šírením koronavírusu, ide o lepší výsledok, aký pôvodne očakávali," uvádza CBRE, podľa ktorej najvyšší objem investícií v rámci Európy zaznamenalo Nemecko so sumou 79,3 miliardy eur, druhým najväčším investičným trhom bola Veľká Británia s výškou investícií 45,8 miliardy eur a treťou najlikvidnejšou krajinou bolo Francúzsko s celkovým objemom investícií vo výške 29 miliárd eur. „Dobre na tom boli aj severské krajiny, v rámci ktorých dosiahol celkový objem investícií výšku 43,4 miliardy eur," dodáva spoločnosť.

Najväčšiu odolnosť voči následkom pandémie koronavírusu preukázali podľa CBRE oblasti zdravotníctva, industriálnych nehnuteľností a nájomného bývania. „Práve nájomné bývanie bolo v roku 2020 v rámci celej Európy v poradí druhým najväčším investičným sektorom, a to hneď po kancelárskych nehnuteľnostiach, ktoré zaznamenali medziročný pokles objemu investícií o 31 percent," vysvetlila spoločnosť. Investície do maloobchodných nehnuteľností poklesli o šesť percent, a to práve z dôvodu pandémie, tlaku v rámci prebiehajúcich štrukturálnych zmien a nárastu elektronického obchodu. „Najviac zasiahnutým sektorom boli hotely, kde bol oproti roku 2019 zaznamenaný pokles objemu investícií až o 66 percent," uzatvára CBRE.

CBRE Group je svetovo najväčšou poradenskou spoločnosťou v oblasti realitných služieb a investícií. Na Slovensku pre ňu pracuje viac ako 200 zamestnancov v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. CBRE poskytuje strategické poradenstvo a realizáciu predaja a prenájmu všetkých typov nehnuteľností, služby pre firmy, oceňovanie nehnuteľností, developerské služby, investičné poradenstvo, výskum a spravuje 23 komerčných a kancelárskych objektov.

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #nehnuteľnosti