Krajniak a Heger menia dotácie od štátu. Pomoc dostane viac ľudí, pridali aj peniaze

Firmy môžu po novom čerpať peniaze zo štátnej schémy aj na zamestnancov, ktorých prijali do 1. februára 2021. Najvyšší príspevok pri poklese tržieb sa zvýši na 870 eur a štát bude cez kurzarbeit vyplácať 100 percent ceny práce. Uviedol to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a minister financií Eduard Heger (OĽaNO) na pondelkovej tlačovej konferencii.

01.02.2021 16:00 , aktualizované: 02.02.2021 09:57
Milan Krajniak Foto:
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) na tlačovom brífingu 1. februára 2021
debata (37)

Prvá pomoc plus sa rozšíri a zvýšia si aj objem pomoci. Žiadatelia tiež nebudú musieť podpisovať nové dodatky a posielať ho späť úradu práce. Po novom dostanú len potvrdenie a obratom mu budú posielať výkazy.

Podľa Krajniaka sú najohrozenejšie skupiny zamestnanci malých a stredných podnikov. „Doteraz sa pomoc týkala jednej tretiny pracujúcich ľudí na Slovensku. Táto skupina má vďaka tejto pomoci stále prácu,“ povedal Krajniak.

Zmeny ešte musí schváliť Európska komisia (EK), čo je však podľa ministra práce formalita. Rezort práce chce zrýchliť aj vyplácanie peňazí a na spracovanie žiadostí presunie viac ľudí. Doteraz sa množili sťažnosti, že vyplácanie je pomalé.

Video: Na tlačovej konferencii informujú minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

Čo sa zmení:

  • Predĺži sa vyplácania Prvej pomoci+ do konca júna 2021.
  • Firmy môžu žiadať o dotácie na mzdy aj na zamestnancov prijatých do 1. februára 2021.
  • Príspevky budú odstupňované podľa poklesu tržieb vo viacerých rovinách.
  • Najnižší príspevok podľa poklesu tržieb stúpne z 270 eur na 330 eur.
  • Najvyšší príspevok podľa poklesu tržieb sa zvýši z 810 eur na 870 eur.
  • Po novom sa bude preplácať 100 percent ceny práce.
  • Jednoosobovým eseročkam a SZČO sa zvyšuje pomoc na 360 eur mesačne.
  • SZČO môžu namiesto doterajších 315 eur dostať 870 eur, ak si do 15. februára zaplatia dobrovoľné sociálne poistenie.
Rozšírenie a zvýšenie Prvej pomoci +
Rozšírenie a zvýšenie Prvej pomoci +
+6Rozšírenie a zvýšenie Prvej pomoci +

Heger: S peniazmi ľudí musíme pracovať zodpovedne

Ako na tlačovej konferencii povedal Heger, vláda takto reaguje vždy, keď je to potrebné. „Veľmi dobre si uvedomujeme vážnosť situácie a rokujeme so zamestnávateľmi aj odborármi,“ dodal. Keď dôsledky pandémie pominú, pre firmy bude podľa neho dôležité, aby mali k dispozícii svojich kvalifikovaných zamestnancov.

„Na druhej strane treba pochopiť, že pracujeme s peniazmi slovenských daňových poplatníkov. Preto s nimi musíme nakladať zodpovedne,“ dodal Heger. Avizované zvýšenie pomoci bude stáť o 40 miliónov eur mesačne viac. Minister financií tiež prezradil, že vláda pripravuje schému, ktorá sa z preplácania nájmu zmení na preplácanie fixného nákladu.

„To znamená, že peniaze nepôjdu prenajímateľom, ale priamo podnikateľom, ktorí si budú môcť zaplatiť aj iné pravidelné náklady,“ prezradil Heger.

Firmy: Rozšírenie pomoci vítame

Zamestnávatelia združení v Klube 500 oceňujú, že vláda vzala do úvahy požiadavky priemyslu a navyšuje a rozširuje štátnu pomoc. To je podľa zamestnávateľov cesta, ktorá dokáže v tejto situácii zachrániť slovenskú ekonomiku. „Vnímame to aj ako výsledok obnoveného dialógu s vládou v rámci ekonomického krízového štábu,“ hovorí výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

S vládou rokovala aj Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISKM). S ministrami financií Hegerom, práce Krajniakom a hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) sa jej zástupcovia stretli už minulý týždeň. „Na názorných príkladoch bolo prezentované, akú výšku nákladov nesú podnikatelia na svojich pleciach, najmä z pohľadu fixných nákladov,“ vysvetľuje predseda ISKM Daniel Krakovský.

Podľa jeho slov môžu podnikatelia vďaka zvýšeniu pomoci aj pri kurzarbeite použiť 20 percent, ktoré doteraz hradili za zamestnancov, ktorí sú doma na prekážkach v práci, na iné, rovnako podstatné veci. „Veríme, že aj toto prispeje k istej stabilizácii, aj keď to stále nie je dostatočná pomoc – tá je však teraz na pleciach iných ministerstiev,“ dodal Krakovský.

Okrem toho naviazal aj na Hegerov prísľub, že vláda bude namiesto nájmu dotovať fixné náklady. Podľa Krakovského sú to napríklad úroky z úverov, lízingové zmluvy, energie, licenčné poplatky, ale aj sezónny tovar. „Ak nebudú pokryté aj tieto výdavky, všetky peniaze vynaložili zbytočne, pretože už nebude komu pomáhať,“ dodal predseda ISKM.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc #Milan Krajniak #Eduard Heger