Heger: Finančná správa vlani výmenou zmlúv ušetrila 12 miliónov eur

Za minulý rok sa Finančnej správe (FS) SR podarilo dosiahnuť zmeny v zmluvách štátnych IT systémov, čo prinieslo úsporu vyše 12 miliónov eur. Mnohé zmluvy boli podľa ministra Eduarda Hegera (OĽaNO) nevýhodné alebo v nich bolo niečo zbytočné.

01.02.2021 13:30 , aktualizované: 14:14
debata (1)

Mnohé zmluvy boli podľa Hegera nastavené tak, aby sa nedali vymeniť dodávatelia alebo sa nimi „zabetónovali“ ceny. „To, že práva k systémom vlastnili dodávatelia, sme zdedili po predchádzajúcich vládach,“ povedal Heger. Za vlaňajšok tak finančná správa pri zmenách v zmluvách dosiahla úsporu 12,3 milióna eur. Okrem zmien sa zrušili niektoré časti zmlúv, ktoré boli neefektívne alebo drahé.

Video: O štátnych IT informoval minister financií Eduard Heger, prezident finančnej správy Jiří Žežulka.

„V rokovaniach s dodávateľmi sme ukázali, že zlaté časy skončili. Finančná správa a ministerstvo financií si váži každé euro, ktoré tvrdou prácou zaplatia ľudia zo svojich daní štátu,“ povedal Heger. Na prevádzku štátnej IT ide podľa jeho slov zhruba 700 miliónov eur ročne. Ich údržba sa platí zo štátneho rozpočtu. „Čím drahšie sa systém nakúpi, tým drahšie sa udržuje,“ dodal Heger.

Podľa prezidenta finančnej správy Jiřího Žežulku dosiahli daniari úsporu vďaka zľave 1,6 milióna eur. Tú si vyjednala pri prevádzkových systémoch. Novému vedeniu sa podarilo zmeniť aj niektoré časti v zmluvách, ktoré čakali len na podpis nového prezidenta finančnej správy. Zo zmien daniari vyťažili ďalších 6,8 milióna eur. „Sú to reálne peniaze, nie virtuálne prostriedky,“ povedal Žežulka.

Podľa jeho slov bude finančná správa v podobných aktivitách pokračovať a zmluvy kontrolovať tak, aby boli výhodné. „Neteší ma, že finančná správa je stredobodom pozornosti kvôli zatýkaniu jej bývalých funkcionárov,“ dodal Žežulka s tým, že už sa netreba pozerať do minulosti, ale riešiť to, čo sa podarilo dosiahnuť daniarom pod novým vedením.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Finančná správa #František Imrecze #NAKA #Eduard Heger