Autobusári idú na problémy upozorniť jazdou v Bratislave. Nie je to štrajk, tvrdia

Iniciatíva Za autobusy sa chystá v utorok na prezentačnú jazdu autobusov po Bratislave. Chce upozorniť na problémy v podpore nepravidelnej autobusovej dopravy. Podľa iniciatívy sú kompenzácie za straty spôsobené protipandemickými opatreniami v nedostatočnej výške a následkom toho celé odvetvie kolabuje.

01.02.2021 13:18
debata (2)

Iniciatíva tak reaguje na to, že ministerstvo hospodárstva chystá zmenu pôvodnej schémy pomoci nepravidelnej autobusovej doprave. Zmyslom tejto zmeny je diferencovať výšku kompenzácie aj podľa ekologických parametrov vozidiel. „Zvažujú, že autobusy s normou EURO VI by mohli dostať až 2000 eur na mesiac. V českej republike je to na také isté vozidlo 7200 eur a v Nemecku je to 8500 eur,“ tvrdí Peter Mušitz z iniciatívy Zaautobusy.sk.

Podľa jeho slov je chystaná schéma rezortu hospodárstva diskriminačná voči majiteľom nových ekologických a bezpečných autobusov. Ekológia je v tejto schéme podľa Mušitza na poslednom mieste. „Nevieme, ako to myslia, ale tento postup nie je správny a skôr sme toho názoru, že schéma pomoci navrhnutá ČESMAD-om podľa počtu sedadiel a EURO kategórie je spravodlivejšia a odráža naše reálne potreby,“ dodal Mušitz.

Iniciatíva tak ide na problémy upozorniť protestnou prezentačnou jazdou autobusov po Bratislave dňa 2. februára 2021. „Táto akcia nie je štrajkom, jej cieľom je upútať pozornosť našej vlády na mimoriadne krízovú situáciu v sekcii nepravidelnej autobusovej dopravy,“ tvrdí Mušitz. Jazda začne o desiatej hodine ráno na Košickej ulici medzi zastávkou MHD a odbočkou do Bottovej ulice.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #autobus #štrajk #autobusy #autobusová doprava