5 správ alebo Brusel chce rovnaké platy i dôchodky pre ženy. Najnovšie sa do toho obul Matovič

Až o pätinu menej ako ich kolegovia zarábajú v priemere Slovenky. Nuž, pri pohľade na iné krajiny únie to tiež nijako slávnejšie nevyzerá. Hoci v priemere je európske číslo o niečo lepšie to slovenské. Plány Bruselu vyzerajú nádejne, v hre je totiž aj prerazenie skleneného stropu povinným zastúpením žien na šéfovských stoličkách.

31.01.2021 12:00
debata (39)

Otázne je, čo z toho zostane po náraze na rezort ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Ten sa už teraz nechal počuť, že na pamäti treba mať „rozdielne národné podmienky“.

Najnovšie vytiahol otázku platovej rovnosti samotný premiér Igor Matovič. Ako inak v statuse na sociálnej sieti sa ľudí opýtal, čo si myslia o nerovných platoch matiek. Nuž, zdá sa, že veľkú zmenu čakať nemôžeme. Premiér hovorí len a len o matkách. Ženy, čo deti nemajú si nezaslúžia rovnaké ohodnotenie?

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Rovnaké zárobky, rovnaké šance

Rovnosť v odmeňovaní a pracovných príležitostiach konečne zamestnala aj Brusel. Európsky parlament sa na svojom januárovom zasadaní pozrel na novú Stratégiu rodovej rovnosti Európskej únie (EÚ) na najbližších päť rokov. Komisia ju predstavila ešte vlani v marci, europoslancom sa však na stôl dostala až teraz. Mnohým ale napriek tomu, že ju nakoniec schválili, príde vágna a bez konkrétnych merateľných cieľov. Navyše, europoslancom, ale aj odborárom stále chýba sľubovaná smernica, ktorá by sa venovala pretrvávajúcej platovej nerovnosti.

2. Zmeňte plány obnovy, žiadajú europoslanci

Viac na sociálnu oblasť a podporu zamestnanosti – Európsky parlament sa na svojom prvom zasadaní v tomto roku vyjadril jasne. Od jednotlivých členských štátov vyžaduje, aby pri dokončovaní dokumentov, ktoré musia do konca apríla poslať komisii, venovali zvýšenú pozornosť sociálnym opatreniam. Práve tie dokážu podľa europoslancov zraziť krivku nezamestnanosti. A tiež do budúcna predísť podobnej situácii na pracovnom trhu, akej čelíme dnes.

3. Krajniakove statky zmätky

Papierovanie, telefonáty a čakanie na finančnú pomoc. Prax ukazuje, že dostať sa k peniazom zo štátnej pomoci nie je vždy jednoduché. Niektorí podnikatelia na pomoc čakajú aj zopár mesiacov. Ľuďom tak posielajú výplaty z peňazí, ktoré im v kase ešte zostali po poslednom uvoľnení zákazov. Iní zase siahajú do svojich posledných železných rezerv. A tie sa míňajú.

4. Plané sľuby

Rezort ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) sa rozhodol naštartovať výstavbu nájomných bytov. Od januára zvýšil sumy na úvery cez Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB). Po novom tak možno získať aj stopercentné financovanie, samozrejme, za prísnych podmienok. Na desaťtisíce, o ktorých hovoril šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár ešte pred voľbami, rovno zabudnite. Reálne nevyzerá ani niekoľko tisíc ročne už do pár rokov, ako krátko po svojom nástupe vyhlásil minister dopravy.

5. Právo nepracovať?

Ľudia kvôli pandémii vymenili kancelárie za obývačky, prispôsobiť sa musí i legislatíva. Zamestnancov čaká flexibilný výber pracovného času a miesta, kde budú pracovať. Mali by sa preplácať aj zvýšené náklady na technické vybavenie. Počíta s tým novela Zákonníka práce z pera ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Parlament o nej bude rokovať na aktuálnej schôdzi už v druhom čítaní.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #rodová rovnosť #kvóty #Igor Matovič #nerovnosť platov #Krajinak