Komerčné poisťovne preplatili už stovky COVID poistných udalostí

Komerčné poisťovne preplatili už stovky poistných udalostí súvisiacich s ochorením COVID-19. Väčšina z nich je už podľa vyjadrení poisťovní ukončená a vyplatená, pričom vyplatená suma predstavuje niekoľko stoviek tisíc eur. Najčastejšie išlo o poistné udalosti týkajúce sa práceneschopnosti a hospitalizácie v nemocnici. Z pohľadu sumy však najviac vyplatili za poistné udalosti spojené s úmrtím klientov.

29.01.2021 10:56
debata

Najväčšia komerčná poisťovňa na slovenskom trhu, Allianz – Slovenská poisťovňa, eviduje od polovice marca do konca vlaňajška 434 poistných udalostí v rámci COVID-19 za takmer 350-tisíc eur. „Celkovo sme do konca minulého roka vyplatili skoro 238-tisíc eur za škody súvisiace s koronavírusom,“ približuje riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí v spoločnosti Allianz Milan Rajec. Poistných udalostí v rámci úmrtí bolo 162, pričom najvyššia vyplatená suma presiahla 10-tisíc eur.

Ako pre agentúru SITA povedala PR manažérka NN Životnej poisťovne Daniela Tomášková, zatiaľ evidujú približne 200 prípadov poistných udalostí súvisiacich s ochorením COVID-19 a väčšina z nich je už ukončená aj vyplatená. „Vyplatili sme každú poistnú udalosť, ktorá spĺňala dohodnuté poistné podmienky a pri niektorých ešte čakáme na doplňujúce informácie,“ skonštatovala Tomášková. Celkovo zatiaľ klientom vyplatili takmer 100-tisíc eur. Najvyššie vyplatené poistné plnenie za úmrtie predstavovalo cez 11-tisíc eur.

Poisťovňa Uniqa eviduje za minulý rok 100 poistných udalostí nahlásených v súvislosti s ochorením na COVID-19. Vyplatené škody sú približne za 50-tisíc eur. Dvanásť poistných udalostí sa týkalo úmrtia na COVID-19. „Počas pandémie zaznamenávame zvýšený záujem ľudí o uzatvorenie životného poistenia, čo môže byť spôsobené práve obavami ľudí o zdravie a život,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa poisťovne Uniqa Beáta Lipšicová.

Väčší počet nových poistných zmlúv, ktoré spracovávajú, eviduje aj NN Životná poisťovňa a zvýšený záujem zaznamenáva aj poisťovňa Allianz. „Oproti minulým rokom evidujeme zvýšený záujem o životné poistenie, najmä o krytie choroby a straty príjmu v dôsledku práceneschopnosti alebo hospitalizácie,“ uzatvára hovorkyňa Allianzu Lucia Muthová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovne #poistené udalosti