Mestá chcú stavať. O nájomné byty je veľký záujem

O mestské byty je enormný záujem. Často niekoľkonásobne prevyšuje možnosti toho-ktorého mesta. Tie však nelenia a už pracujú na výstavbe ďalších.

29.01.2021 10:00
debata

V mestských nájomných bytoch v Trnave žije 1 530 ľudí, informuje Veronika Majtánová, hovorkyňa mesta Trnava. „Trnava má aktuálne vo svojom bytovom fonde 725 bytov,“ hovorí. Záujem o tieto byty je veľký. Do konca roka 2020 na ne čakalo 94 ľudí. Trnava sa chystá postaviť ešte ďalších 200 až 250 nájomných bytov. „Sme pripravení využiť všetky dostupné modely financovania od Štátneho fondu rozvoja bývania až po komerčné úvery a PPP projekty,“ hovorí Majtánová.

Mesačný nájom bytov postavených za pomoci štátu vyjde v Trnave približne na 155 eur. Ceny však závisia od typu bytu – pohybujú sa od 77 do 227 eur. Nájomný byt nižšieho štandardu však začína už na 5,35 eura až 19,81 eura. Dôchodcovia platia 34,19 eura. K tomu ešte treba prirátať energie. Aj tak vyjde nájomné neporovnateľne výhodnejšie ako na trhu. „Nevýhodou môže byť istá miera neistoty z dôvodu, že nájomca môže časom presiahnuť maximálny príjem a nemusí s ním byť preto opakovane uzavretá nájomná zmluva,“ hovorí Majtánová.

V Bratislave nie je podľa jej hovorkyne Kataríny Rajčanovej jeden jediný voľný mestský byt. „Hlavné mesto má aktuálne 877 nájomných bytov a ďalších 1 073, ktoré sú zverené mestským častiam,“ hovorí. Záujem o bývanie niekoľkonásobne prevyšuje ponuku. Pri cenách komerčných nájmov sa niet čo čudovať. Byt od mesta s výmerou 60 štvorcových metrov vyjde len na 90 eur mesačne. Hlavné mesto má podľa Rajčanovej rozpracované viaceré projekty s nájomnými bytmi. Pribudnúť by ich tak malo päťsto.

Nitra má necelých tisíc nájomných bytov. "Na mestskom úrade evidujeme okolo 120 žiadateľov o nájomný byt,“ uvádza Tomáš Holúbek, hovorca mesta Nitra. Na nitrianskom sídlisku Čermáň vzniká 220 bytov, ďalších 33 pribudne na sídlisku Diely. „Vlani sme odovzdali 35 bytov na Hlbokej ulici na Čermáni,“ hovorí Holúbek. Nájomné byty sú podľa neho jednou z priorít mesta, pretože Nitrania majú o ne enormný záujem.

Banská Bystrica má aktuálne 314 nájomných bytov s 740 nájomníkmi. Ďalších vyše dvesto na byt od mesta čaká. Garsónka tu stojí od 150 eur mesačne, trojizbový byt zase zhruba 360 eur. V cene sú už zahrnuté aj zálohové platby za energie a služby. „Najbližšie k realizácii je bytový dom v Sásovej na Ďumbierskej ulici, ktorý je v procese príprav pred podaním na stavebné konanie,“ povedala Zdenka Marhefková, hovorkyňa primátora mesta Banská Bystrica. Ide o 23 nových bytov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #byty #nehnuteľnosti #nájomné byty #mestá a obce