RRZ: Deficit rozpočtu verejnej správy bude v porovnaní s cieľom vlády zrejme nižší

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) odhaduje v aktuálnom semafore tohtoročný deficit rozpočtu verejnej správy na úrovni 6,8 percenta HDP. Schválený rozpočet verejnej správy počíta s deficitom 7,4 percenta HDP. Súčasný odhad rady je tak nižší o 0,63 bodu v porovnaní s cieľom vlády.

28.01.2021 17:08
debata

Riziko nedosiahnutia stanoveného cieľa je tak v súčasnosti podľa rozpočtovej rady nízke. Za predpokladu, že vláda neprijme dodatočné opatrenia, môže deficit dosiahnuť 6,489 miliardy eur, pričom schválený rozpočet počíta s deficitom 7,091 miliardy eur.

Vývoj verejných financií je aj v roku 2021 negatívne ovplyvnený pandémiou ochorenia COVID-19. Opatrenia vlády na riešenie pandémie zohľadnené v aktuálnom odhade dosahujú 1,418 miliardy eur, respektíve 1,5 percenta HDP, pričom nad rámec rozpočtovanej rezervy navyšujú deficit o sumu 94 miliárd eur, respektíve 0,1 percenta HDP.

Dodatočné výdavky v objeme 283 miliárd eur by mali byť financované z EÚ fondov. Najvýraznejší pozitívny vplyv na rozpočet odhaduje rada v daňových a odvodových príjmoch. Nárast výnosu o 412 miliónov eur vyplýva najmä z vyššieho rastu mzdovej bázy a lepšieho ako očakávaného plnenia v roku 2020, vzhľadom na vývoj ekonomiky je však neistota prognózy vysoká.

Najvyššie negatívne riziko očakávajú pri výdavkoch ostatných subjektov, kde odhadujú rast čerpania nad rozpočtovanú úroveň o 418 miliónov eur. Negatívne vplyvy na deficit rozpočtu očakáva rada najmä z dôvodu podhodnotenia výdavkov na medzispotrebu a nadhodnotenia výnosu z tržieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #rozpočet #deficit #HDP