Nová právomoc v rukách vlády. Bude rozhodovať o daňových pokutách a dlhoch

Vláda by mala mať novú kompetenciu. Bude môcť upustiť od ukladania daňových sankcií za podmienok a v rozsahu, v akom určí vo svojom nariadení. Vyplýva to z novely zákona o správe daní z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú v stredu posunulo plénum Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Poslanci o návrhu zákona rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

27.01.2021 12:19 , aktualizované: 16:47
debata (14)

Rezort financií v materiáli skonštatoval, že návrh zákona sa vypracováva nadväzne na zhoršujúcu sa situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s pandémiou spôsobenou ochorením COVID-19. Zhoršujúcou sa situáciou okolo pandémie odôvodnil aj naliehavosť prijatia návrhu zákona. Skrátené legislatívne konanie parlamentu navrhuje na ochranu hospodárskych záujmov SR.

Úprava sa podľa dôvodovej správy navrhuje preto, aby vláda mohla nariadením určiť podmienky nielen pre zánik daňového nedoplatku zodpovedajúceho nezaplatenej sankcii, ale aj podmienky, kedy možno upustiť od vyrubenia sankcie. „Táto kompetencia umožní vláde SR operatívne reagovať a riešiť vzniknuté mimoriadne situácie v prípade potreby,“ dodalo MF.

Rezort financií priblížil, že úprava sa dá uplatniť na všetky druhy sankcií vo vzťahu ku všetkým daniam. Či už ich spravuje Finančná správa SR alebo samotné obce. Takéto nariadenie sa pritom bude môcť uplatniť aj na porušenia, ktoré nastali pred účinnosťou tejto úpravy. Podľa rezortu financií má zmena v rámci miestnych daní pomôcť najmä ľuďom s daňami z nehnuteľností, ktoré pre koronakrízu nebudú podané včas.

Prijaté vládne nariadenie má umožniť daňovníkom splniť si svoju povinnosť dodatočne bez hrozby sankcie. „Len čo bude zákon schválený, vláda takéto nariadenie vydá,“ povedal minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Za dane, ktoré spravujú daniari, by sa podľa rezortu financií mali uložiť pokuty za porušenia daňových predpisov počas obdobia koronakrízy roku 2020 vo výške cca 25 miliónov eur. Ide o zhruba 47-tisíc ľudí, z čoho je 2000 sú fyzické osoby a 45-tisíc je právnických osôb.

V prevažujúcej miere ide o úrok z omeškania za neuhradenie dane z pridanej hodnoty (DPH) načas. Suma 4,4 milióna eur pripadá na sankcie za už zaplatenú daň vo výške cca 336 miliónov eur. „Prijatím nariadenia vlády vo vzťahu k jednotlivým daniam sa zabezpečí najmä to, aby FS SR alebo obce nemuseli pristúpiť k vydávaniu rozhodnutí o uložení sankcií a ich následnému doručovaniu,“ dodal rezort. Tým by sa mali ušetriť čas a náklady na strane správcov dane, ako aj na strane daňovníkov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #dane #pokuta #daňový úrad #nedoplatky