Obchodníci čelia tlaku od zákazníkov. Chcú kupovať aj nepotravinársky sortiment

Obchodníci s potravinami čelia narastajúcemu tlaku zákazníkov, ktorí sa dožadujú možnosti kúpiť aspoň základný nepotravinársky sortiment v ich obchodných prevádzkach. Zákaz jeho predaja platí už vyše mesiaca, a to na základe vyhlášky hlavného hygienika SR Jána Mikasa. Informovala o tom Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) v tlačovej správe.

27.01.2021 11:43
debata (6)

Zákazníkom obchodných reťazcov sa nepáči zákaz predaja nepotravinárskeho sortimentu. Podľa predsedu SAMO Martina Krajčoviča obchody evidujú množstvo podnetov, či už prostredníctvom zákazníckych liniek alebo aj priamo v obchodoch. Množstvo žiadostí prichádza aj z radov rodičov, ktorí chcú kupovať aspoň základné veci pre deti alebo do domácnosti. V rámci tohto tovaru podľa SAMO upozorňujú na to, že pri kúpe napríklad školských pomôcok cez e-shop je cena za ich dopravu často vyššia ako cena tovaru.

„Mnohí z nich pritom v dôsledku pandémie čelia výpadku príjmov, a preto si nemôžu dovoliť platiť eshopom za tovar dvojnásobok ceny, než akú by zaplatili v kamennom obchode,“ tvrdí SAMO v tlačovej správe. Obchodníkom sa pritom sťažujú aj dôchodcovia, ktorí si základný nepotravinársky tovar nevedia kúpiť inak než v kamenných obchodoch. Problémy im spôsobuje napríklad prístup k internetu. Podľa údajov SAMO ho má k dispozícii len 20 percent členov Jednoty dôchodcov Slovenska. Pre väčšinu z nich tak nákupy cez e-shopy nie sú reálnou alternatívou.

Zvýhodnené e-shopy?

Súčasné zákazy pritom podľa SAMO zvýhodňujú e-shopy, najmä registrované zahraničí, ktoré hlásia rasty tržieb. Obchodníci upozorňujú aj na nedávno zverejnenú analýzu bánk v roku 2020, podľa ktorej z každých 100 eur zaplatených slovenskými zákazníkmi v e-shopoch smerovalo 57 eur e-shopom platiacim dane v zahraničí. „Keďže eshopy sú prevažne registrované v zahraničí, kam smerujú aj ich tržby, štát sa vedome pripravuje o značné príjmy do štátneho rozpočtu,“ tvrdí Krajčovič. Dodal, že doteraz tak štát prišiel o 16 miliónov eur.

Výpadok príjmov do štátneho rozpočtu pritom podľa SAMO môže byť citeľný práve v prípade potreby vykrytia strát zatvorených obchodných prevádzok. Obchodníci ako príklad uvádzajú aj obdobnú situáciu v Českej republike. Tam sa však zákaz predaja nepotravinárskeho tovaru už čiastočne uvoľnil. Momentálne môžu českí zákazníci v obchodoch s potravinami kúpiť napríklad papierenský sortiment, obuv či detské oblečenie. „Obmedzenie v čase predvianočných nákupov sa dalo chápať,“ tvrdí Krajčovič s tým, že motivácia k veľkým nákupom však už pominula.

SAMO: Začína to ohrozovať zamestnanosť

Predlžovanie súčasného stavu je preto podľa SAMO „neprimerané aktuálnej situácii a začína ohrozovať aj zamestnanosť v obchode, keďže nie je možné dlhodobo udržiavať plný stav personálu pri nižšej vyťaženosti“. Situácia podľa obchodníkov nepomáha ani drobným predajcom nepotravinárskeho tovaru, ktorých prevádzky zostávajú naďalej zatvorené. SAMO poukazuje na to, že ich ochranou bol pritom zdôvodňovaný zákaz predaja nepotravinárskeho sortimentu v obchodných reťazcoch. „Straty sa, okrem predajcov, prehlbujú aj dodávateľom, v dôsledku hromadného stornovania objednávok,“ tvrdia obchodníci.

SAMO aj preto opätovne žiada vládu a štátne orgány, aby prehodnotili obmedzenia v predaji nepotravinárskeho tovaru v potravinách, ale aj znovuotvorenie malých špecializovaných predajní so základným nepotravinárskym sortimentom. Podľa obchodníkov sú pri pretrvávajúcej regulácii počtu zákazníkov v predajniach zdravotné riziká minimálne. „Preto umožnime ľuďom aj po vzore iných európskych krajín si viac ako po mesiaci nakúpiť aj základný nepotravinársky sortiment, ktorý potrebujú pri starostlivosti o deti, seniorov, či blízkych ľudí,“ dodali.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #obchody #zákaz predaja #zákazníci #pandémia