O peniaze pre cestovný ruch je veľký záujem. Pre niektorých prišli prineskoro

Viac ako 4 700 žiadostí a vyplatených takmer 11,4 miliónov eur. Tak vyzerá štatistika rozbehnutej pomoci pre cestovný ruch z dielne rezortu dopravy. Celkovo má byť vyplatených 100 miliónov eur.

28.01.2021 17:16
debata

Peniaze na záchranu odvetvia sa však našli až na konci minulého roka. Pre niektorých už, žiaľ, neskoro. „Musel som si nájsť prácu ako skladník,“ hovorí Michal Virgala z Prešova, ktorý mal s manželkou pohostinstvo vo Frinčoviciach. Dotácie od štátu nestačili. A tak vstáva každý deň o druhej v noci, no už nie za zákazníkmi do pohostinstva, ale vykladať kamióny.

„Pomoc v situáciách ako táto nikdy dostatočne nenahradí všetky náklady či príjmy,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák. Prepad tržieb v cestovnom ruchu je v porovnaní s inými odvetviami výrazne vyšší. Výpadok tržieb od polovice októbra je takmer na takej istej úrovni ako počas prvej vlny, dodáva Harbuľák.

„Firmy v cestovnom ruchu museli siahnuť na dno svojich rezerv,“ hovorí Zuzana Ballaschová, predsedníčka Fóra cestovného ruchu. V prípade, že by podnikatelia museli byť závislí len od pomoci štátu, by už mnohí podľa nej nefungovali. Pomoc pre cestovný ruch je však oproti iným krajinám oneskorená, nedostatočná a nezachytí každého, upozorňuje Ballaschová.

Prísne podmienky

Schéma štátnej pomoci pre cestovný ruch má aj svoje negatíva. „Ešte pred týždňom sme však mali informácie, že financie na účet dostalo iba minimum žiadateľov,“ upozorňuje Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro. Úrady na spracovanie žiadostí však majú 30 dní, dodáva. Okrem toho podpora vykryje aj tak len časť nákladov. A nedostane ju každý.

K čerpaniu dotácie však musia mať podniky voči štátu splnené všetky náležitosti. „Bez dotácií na zamestnancov, ktoré nemajú už niekoľko mesiacov, nedokážu platiť odvody, vznikajú im podlžnosti,“ hovorí Koreny. Výsledok? Nemôžu žiadať o štátnu pomoc.

Problematická je aj dotácia za nájomné. Tu je však potrebná dohoda reštaurácie s prenajímateľom. „ Gastrosektor preto navrhuje vynechať podmienku nutnosti spoluúčasti prenajímateľa nehnuteľnosti,“ hovorí Koreny. Podobne to funguje aj vo väčšine iných členských krajín Európskej únie. Rezervy v pomoci od štátu vidí i Asociácia hotelov a reštaurácií. A to napríklad pri poskytovaní príspevku na udržanie zamestnanosti. Hoci došlo k jeho navýšeniu na 80 percent ceny práce, neráta s tým, že zatvorené reštaurácie nemajú peniaze na doplatenie zvyšnej pätiny. Hrozí tak ešte masívnejšie prepúšťanie. „Najväčším problémom podnikov v cestovnom ruchu je možnosť získať prekleňovacie úvery,“ hovorí Harbuľák. Keďže štátne záruky podľa neho v praxi nefungujú, úvery podniky v cestovnom ruchu, až na niekoľko výnimiek, ťažko dostanú.

Státisícová pomoc čaká na schválenie

„Príspevky sú individuálne, od niekoľkých desiatok eur na žiadateľa, až po maximálnu sumu 200 000 eur,“ hovorí Mikuláš Virág, vedúci oddelenia pre komunikáciu s médiami na ministerstve dopravy. Záujem podľa neho rastie každým dňom. Práve cestovný ruch je totiž jedným z najviac postihnutých odvetví pandémiou.

V hre je naďalej aj takzvaná veľká pomoc pre podnikateľov v cestovnom ruchu. Vo veľkej schéme pomoci mal byť limit na dotáciu pre jednu prevádzku až tri milióny eur, na to však nateraz môžeme zabudnúť. Po novom tak bude veľká schéma pomoci predstavovať 800-tisíc eur pre jednu prevádzku. Ministerstvo dopravy podľa štátnej tajomníčky Kataríny Brunckovej aktuálne rokuje s Európskou komisiou. Brucková predpokladá schválenie veľkej schémy pomoci počas februára 2021.

„Chybovosť v žiadostiach je približne na úrovni 20 percent,“ povedala Brucková v online diskusií. V prípade, že ministerstvo zistí nedostatky ihneď kontaktuje žiadateľa, aby chyby opravil. Denne rezort dopravy vyhodnocuje približne 100 žiadostí.

Žiadosti o dotáciu prichádzajú na ministerstvo dopravy z celého Slovenska „Od malých podnikateľov až po veľké hotely,“ hovorí Virág. O dotáciu majú záujem prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, sprievodcov v cestovnom ruchu, prevádzkovateľov lanoviek a lyžiarskych vlekov a ďalšie subjekty, ktoré majú nárok na štátnu pomoc. O dotáciu je tak možné žiadať od začiatku pandémie až do konca roka 2021. „Požiadať o pomoc teda môžu žiadatelia aj spätne, a to od 1. 4. 2020 až do 30. 12. 2021,“ hovorí Virág.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #ministerstvo dopravy #reštaurácie a pohostinstvá #schéma pomoci