Doživotné značky a lahšie odťahovanie vrakov. Chystajú sa veľké zmeny v cestnom zákone

Už od budúceho roku si budete môcť obľúbené EČV nechať doživotne, alebo bude môcť zostať na aute aj po jeho predaji a nový majiteľ si nebude musieť vybavovať nové značky.

26.01.2021 17:00
evidenčné číslo, ŠPZ Foto: ,
Po novom by si majiteľ mohol ponechať svoje obľúbené EČV doživotne.
debata (4)

Skupina poslancov zo všetkých štyroch koaličných strán plánuje na najbližšiu schôdzu Národnej rady predložiť návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke. Pôjde v ňom o zjednodušenie registrácie áut, prípadne ponechanie si EČV pri kúpe alebo predaji vozidla. O iniciatíve na tlačovej besede informoval poslanec Marián Viskupič (SaS).

Navrhovaných zmien je niekoľko. Tou najdôležitejšou je, že obľúbené EČV si majiteľ bude môcť ponechať doživotne. „Prinášame možnosť prenositeľnosti evidenčného čísla vozidla pri predaji vozidla z jeho pôvodného majiteľa na nového, a to bez ohľadu na miesto trvalého pobytu nového majiteľa,“ vysvetlil Viskupič.

Úspora času aj peňazí

Poslanci pri návrhu zmien argumentujú tým, že ušetria značné finančné prostriedky štátu za nákup nových EČV, ale aj jednotlivcom v situácii, keď majiteľ predá staré motorové vozidlo a kúpi nové. „Znovupoužitie pôvodnej EČV však okrem finančnej úspory pre majiteľa vozidla prináša aj ekologický efekt pre spoločnosť, pretože pri súčasnom systéme sa už dá hovoriť o plytvaní,“ konštatujú predkladatelia. Štát totiž ročne podľa nich zbytočne likviduje približne 400 tisíc tabuliek s EČV.

Koaliční poslanci zároveň navrhujú v novele zákona aj zrušenie dvojkrokového oznamovania prevodu držby vozidla na inú osobu. Po novom ho bude možné prihlásiť a odhlásiť naraz, čo je zásadná zmena, ktorá motoristom uľahčí život – na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte na Slovensku. „Praktickou bude aj možnosť dodatočnej elektronickej registrácie ťažného zariadenia na vozidlo, alebo iných doplnkov, napríklad ráfikov alebo pneumatík,“ doplnil Viskupič.

Doživotné EČV

Zároveň bude možné, aby si majiteľ pôvodné tabuľky s evidenčným číslom nechal a použil ich na svojom novom vozidle. Táto možnosť by mala platiť aj v prípade, ak si nové vozidlo bude registrovať s určitým časovým odstupom. Viazanosť EČV na okres trvalého pobytu vlastníka vozidla sa vypúšťa úplne.

Zjednodušiť by sa malo aj odťahovanie vrakov z parkovísk. Po novom by vrak nemusel byť najprv zákonne prehlásený za odpad na to, aby mohol byť odtiahnutý. Po novele by mal mať správca komunikácie možnosť odtiahnuť na zberné parkovisko každé auto, ktoré nie je spôsobilé na premávku a jazdu po ceste.

Viskupič potvrdil, že novela je pripravená a odovzdaná na prerokovanie v parlamente, pričom všetko vyzerá tak, že skutočne prerokovaná a schválená by mohla byť ešte pred letom. Účinnosť novely zákona navrhujú poslanci od 1. januára 2022.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o cestnej premávke #ečv #marián viskupič #prenositeľnosť EČV