Zachránia majstrovstvá v hokeji mestské hotely?

Ubytovacie zariadenia melú z posledného – najhoršie sú na tom hotely v mestách. Štipku nádeje im môžu dať majstrovstvá v hokeji. Tie nie sú však doposiaľ isté.

26.01.2021 14:19
debata (9)

„Ak by sa aj časť hokejových majstrovstiev konala na Slovensku, za súčasných podmienok by to nebolo žiadnou pomocou pre hotely,“ hovorí pre denník Pravda Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Bez fanúšikov to nepôjde. Pre organizátorov, hráčov a delegátov by totiž stačila ubytovacia kapacita dvoch stredne veľkých hotelov, dodáva generálny manažér. Ide o približne päť percent ubytovacej kapacity v hlavnom meste a okolí.

Bratislava by sa mohla stať v tomto roku dejiskom majstrovstiev sveta v hokeji – hrať by tu mohla jedna zo základných skupín. Potvrdil to v piatok Slovenský zväz ľadového hokeja, ktorý rozbehol rokovania s medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF). Ale v hre je okrem Slovenska aj Dánsko – no celý šampionát sa môže odohrať v Lotyšsku. "Dohodli sme sa, že do piatka tohto týždňa dáme dohromady dokumentáciu a rozpočet k prípadnej participácii na organizácii svetového šampionátu 2021,“ povedal prezident SZĽH Miroslav Šatan pre hockeyslovakia.sk. Zdôraznil však, že zatiaľ nie je nič isté. Konečné slovo bude mať Rada IIHF. Tá už komunikovala podľa informácií denníka Pravda aj s mestom Bratislava a riaditeľom Správy telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Ladislavom Križanom i Slovanom Bratislava.

Denník Pravda v tejto veci oslovil aj ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. Rezort však nemá žiadne oficiálne informácie o zámere konania majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji na území Slovenska v najbližšom období. V stredu minulého týždňa na tlačovej konferencii štátny tajomník ministerstva školstva Ivan Husár uviedol: „Je to tu logisticky výhodné, pretože štadión je spojený s hotelom, takže by sa ľahko vytvorila bublina.“

Hotelom pomôžu len diváci

Podujatia vždy pomáhajú ubytovacím zariadeniam – no dnes ani tie nepomôžu. Jediné, čo by pomohlo ubytovacím zariadeniam, sú fanúšikovia a najmä ak by sa podujatia konali v časoch, keď nebudeme čeliť súčasným cestovateľským obmedzeniam či zákazu poskytovania služieb, povedal Harbuľák.

Práve pri podujatiach takéhoto charakteru je záujem o ubytovanie vyšší, nejde však o násobné zvýšenia. „Skôr je potrebné zdôrazniť, že sa mení štruktúra návštevníkov,“ vysvetľuje Harbuľák. V mestách ako Bratislava a Košice sa tak zmení charakter klientely v hoteloch a penziónoch. Podnikateľov tak z väčšej časti nahradia športoví fanúšikovia a tímy.

Krátkodobý prenájom či hotel?

Počas posledných majstrovstiev v roku 2019 vzrástol počet ubytovaných o 10 až 20 percent oproti štandardnej obsadenosti, informuje Harbuľák. „Na rozdiel od roku 2011 však v roku 2019 výrazne vzrástol dopyt po ubytovaní cez platformy takzvaného zdieľaného ubytovania,“ hovorí.

Podľa asociácie ide do značnej miery o neregistrovaných poskytovateľov ubytovacích služieb, ktorí vzhľadom na medzery v predpisoch poskytujú svoje služby.

Ani podnikatelia, ani kongresy. Mestské hotely trpia

„Vyhliadky pre mestské hotely nie sú pozitívne,“ hovorí Marek Harbuľák. Odôvodňuje to najmä poklesom cestovania za biznisom – no zásadnú zmenu v tomto roku sa neočakáva. V roku 2021 sa neočakávajú ani kongresy či konferencie, ktoré tvoria tržby a ubytovanie pre tieto hotely. „Predbežné odhady hovoria o tom, že tento segment by sa mohol približovať úrovni spred obdobia pandémie v roku 2023,“ dodáva generálny manažér. Nárast podujatí by sa tak podľa odhadov Harbuľáka mohol za ideálnych podmienok prejaviť až v druhej polovici roka 2022.

Hotely, ktoré sa zameriavajú na biznis, kongresy či konferencie s medzinárodnou účasťou, sa budú dostávať na predkrízové čísla dlhšie ako hotely so zameraním na iné segmenty, dodáva Harbuľák. „Bratislavské hotely zaznamenali za rok 2020 medziročný pokles prenocovaní o 66 percent,“ dodal. Ide o dvojtretinový pokles v porovnaní s rokom 2019.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #cestovný ruch #hotely