5 správ alebo ako sa Budaj postavil developerom a Krajniak sa vychválil popredu

Chváliť ráno pred večerom sa nevypláca. Myslieť by na to mal hlavne minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Ten sa tento týždeň pochválil ako sa mu podarilo ochrániť pracovné miesta. Nechal sa totiž počuť, že jeho rezort odvrátil vlani až takmer tri štvrtiny hromadných prepúšťaní. Znie to viac ako dobre. Ako je to naozaj?

24.01.2021 12:00
debata (8)

Uznať treba, že peniaze od štátu predsa len čosi urobili. Vo vzduchu však visí príliš veľa ľudí, primnoho malých a stredných firiem i živnostníkov. Koľkí z nich prežijú druhú vlnu? Nehovoriac o tom, že vo veľkom ohlásená Prvá pomoc +, zdá sa, nie je oveľa rýchlejšia ako bola jej predchodkyňa z minuloročnej jari. A čo sa stane ak ľudia stratia trpezlivosť? Čaká aj Slovensko česká cesta a miliardové žaloby?

Tento týždeň nelenil ani šéf zeleného rezortu Ján Budaj (OĽaNO), ktorý sa rozhodol, že zatočí s developermi. Do pripomienkového konania poslali totiž jeho ľudia novelu zákona o prírode. Tá má zatočiť s výstavbou v chránených územiach. Po príklady netreba chodiť ďaleko – stačí si spomenúť na Štrbské pleso či obec Hozelec. Okrem toho Slovensko si pod drobnohľad vzal aj Brusel – a to pre prislabú ochranu hlucháňa hôrneho.

Ktovie, čo na tieto aktivity hovorí Budajov kolega z rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS)? Ten totiž stojí skôr na strane staviteľov. Len tento týždeň podal trestné oznámenie v súvislosti s činnosťou Marcela Slávika a jeho Združenia domových samospráv.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

Koniec stavbám v prírode?

Už žiadna chránená oblasť v hľadáčiku developerov, naopak, seriózna ochrana území, čo patria pod európsku sústavu Natura 2000. To je cieľ Budajovho rezortu na najbližšie roky. Dosiahnuť to chce novelou zákona o ochrane prírody. Vonku je zatiaľ len predbežná informácia.

Keď firmy stratia trpezlivosť

Stovkám podnikateľom v Česku došla trpezlivosť – od štátu chcú vysúdiť odškodnenie za straty spôsobené prísnymi opatreniami spojenými s pandémiou koronavírusu. Ku koncu minulého roka u susedov evidovali 641 žiadostí za viac ako deväť miliárd českých korún (vyše 344 miliónov eur). A to len za prvú vlnu z minuloročnej jari. Zúfalí sú však aj tí slovenskí, mnohí si tak chcú vziať vzor u našich západných susedov.

Mnohým firmám totiž doterajšia forma pomoci nestačí. Navyše, predĺžený lockdown situáciu ešte zhoršuje. Prípadné žaloby na štát preto nebudú žiadnym prekvapením.

Čo bude, keď pomoc skončí?

Zamestnávatelia chceli vlani prepustiť viac ako 10-tisíc ľudí. Podľa Krajniaka sa jeho rezortu podarilo odvrátiť 72 percent nahlásených hromadných prepúšťaní. Skutočnú situáciu na trhu práce však ukáže až postupné vypínanie finančnej pomoci.

Praskne realitná bublina?

Pandémia rast cien na realitnom trhu nezastavila. Výsledok?Ani v jednom okrese nie je cena dvojizbového bytu nižšia ako 1 500 eur na meter štvorcový. Inak to nebude ani tento rok a nehnuteľnosti ešte zdražejú.

Ani jedna cesta navyše

Žiadny nový úsek, okrem tých, čo sú už naplánované. A to až ďalšie dva roky. Prioritou rezortu ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) sú rozostavané cesty. „Z prostriedkov a financií, ktoré máme k dispozícii, budeme pokračovať vo výstavbe existujúcich úsekov," povedal minister. Tvrdí, že sa bude snažiť, aby sa podarilo rozostavať čo najviac pripravených úsekov. Tie budú súčasťou harmonogramu prioritizácie cestnej infraštruktúry. „Žiadne nové úseky, ktoré nie sú jeho súčasťou, sa v najbližších dvoch rokoch nerozostavajú " potvrdil Doležal.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #diaľnice #budaj #Bublina #Milan Krajniak #žaloby #hlucháň