Realitným trhom pandémia zatriasla, najhorší bol marec 2020. Kríza pretrváva naďalej

Index realitného zdravia (IRZ) dosiahol v marci 2020 známku 3,7 (školská stupnica 1-5), čo je na Slovensku najhorší výsledok v histórií merania od roku 2013.

24.01.2021 11:14
Reality , dom, panelak Foto:
Ľudia s kúpou aj predajom nehnuteľností v súčasnosti váhajú, nikto nevie, čo ešte pandémia v tomto smere skomplikuje.
debata (3)

Najťažším mesiacom na realitnom trhu bol marec, koncom roku sa však situácia opäť začala výrazne komplikovať. Výhľad na vstup do roku 2021 preto tiež nie optimistický. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre portál Nehnuteľnosti.sk pripravila nezávislá Agentúra pre marketingový výskum trhu, reklamy a médií AKO. Index predstavuje náladu na realitnom trhu na základe pravidelne a kontinuálne zbieraných údajov z realitných kancelárií v mesačných intervaloch a ich prognóz.

Kríza začala v marci

Náhly skok v marci minulého roka (na známku 3,7) mimo priemeru, ktorý sa už od 2016 stabilne pohyboval okolo hodnoty 2,5, spôsobil rázny tvrdý lockdown po vypuknutí prvej vlny pandémie. Realitní makléri po dlhodobom pozitívnom ekonomickom vývoji síce útlm na trhu s nehnuteľnosťami očakávali, okolnosti však zaskočili podľa realitného portálu Nehnuteľnosti.sk všetkých. S obmedzením mobility totiž súvisel aj zákaz obhliadok nehnuteľností a tiež vyčkávanie záujemcov o predaj i kúpu na ďalší vývoj.

Po zvládnutí prvej vlny koronakrízy sa však realitný trh dostával rýchlo do normálu. Index realitného zdravia prekonal prognózy a v júli 2020 dosiahol hodnotu 2,66, v auguste 2,63, čím sa blížil k dlhodobému priemeru.

Na jar možno príde oživenie

S príchodom druhej vlny pandémie sa však situácia na trhu s nehnuteľnosťami opäť zhoršila. „Na jeseň bol dopyt po nehnuteľnostiach stále vyšší ako ponuka a úroky úverov na bývanie sa posunuli pod 1 %, zdravotné a finančné dôsledky zhoršujúcej sa pandemickej situácie však spôsobili pokles rozvoja realitného trhu. V novembri 2020 očakávalo negatívny vývoj 40 % realitných kancelárií,“ uviedli analytici Nehnuteľnosti.sk.

Na konci roku sa spoločenská situácia vystupňovala podľa prognóz respondentov. IRZ sa v decembri 2020 zhoršil na 3,04, čo predstavuje tretiu najhoršiu hodnotu v histórií meraní. Výhľad na január 2021 je rovnako pesimistický, smeruje k hodnote 3,23. Nálada je už tradične horšia v bratislavskom regióne, v ktorom prebieha najviac transakcií, ale zároveň je na vonkajšie vplyvy aj najcitlivejší.

Respondenti v tejto lokalite hodnotia december na 3,18 s výhľadom až 3,33, zvyšok Slovenska je však optimistickejší, dosiahol hodnotu 2,8 s výhľadom na zlepšenie na 2,04. „Napriek nepriaznivej situácii na Slovensku na prelome rokov sa očakáva oživenie realitného trhu po rozšírení očkovania proti koronavírusu. Na nástup tohto trendu si však u nás ešte môžeme počkať niekoľko mesiacov,“ dodali analytici Nehnuteľnosti.sk.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #predaj nehnuteľnosti #trh s nehnuteľnosťami