Agentúra S & P zlepšila hodnotenie Slovenska. Pomohlo i odstránenie dôchodkového stropu

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) upravila hodnotenie Slovenska a zmenila výhľad nášho úverového ratingu z negatívneho na stabilný. Úroveň hodnotenia zostáva na A+. Informovalo o tom ministerstvo financií.

22.01.2021 22:01
VW Bratislava - výroba Foto:
VW Bratislava - výroba
debata (45)

Zmena výhľadu na stabilný odzrkadľuje pozitívne očakávania analytikov S&P, podľa ktorých dôjde v roku 2021 k oživeniu našej ekonomiky. „Vláda prijíma kľúčové kroky k zabezpečeniu dlhodobej fiškálnej udržateľnosti odstránením vekového stropu pre odchod do dôchodku a posunom vpred v plnení stropov rozpočtových výdavkov,“ napísala S&P vo svojom hodnotení. Prispeje k tomu nielen čerpanie eurofondov, ale aj pokračovanie investícií do súkromného sektora.

Ratingová agentúra S&P zdôvodňuje svoje rozhodnutie aj tým, že naša ekonomika síce v druhom kvartáli roka 2020 spomalila, a to najmä z dôvodu zavedenia pandemických opatrení, ale produkcia sa v roku 2020 zníži len o 6 % v porovnaní s 9,5 %, ktoré boli očakávané v júli. Nové opatrenia navyše nespôsobili zatváranie fabrík či priemyselných parkov. Aj tentoraz je dobrým signálom rast automobilového priemyslu, čo malo pozitívny výsledok aj na exportných trhoch.

Podľa agentúry S&P o pozitívnom vývoji ekonomiky svedčí aj možné čerpanie finančných prostriedkov z viacročného finančného rámca EÚ (VFR) a z Plánu obnovy. Pozitívne ohlasy priniesla aj nedávno predstavená expanzia Volskwagenu na Slovensku v roku 2023 v hodnote približne 500 miliónov eur.

Na druhej strane si však pandémia vyberá svoju daň na verejných financiách v podobe deficitu za rok 2020 na úrovni 7 % HDP. Aj keď niektoré fiškálne opatrenia budú na pandémiu reagovať aj v roku 2021, majú iba dočasný charakter.

Za silnú stránku vyzdvihuje S&P aj podobu súčasnej platobnej bilancie Slovenska. Predpovedané deficity bežného účtu zostanú do roku 2024 iba mierne.

Heger: Ide o príjemné prekvapenie

„Prekvapilo ma to, samozrejme, príjemne. Beriem to ako ocenenie vlády, že sa jej darí chrániť ekonomiku pred pandémiou, nemáme desivé čísla ohľadom rastu nezamestnanosti a straty kúpyschopnosti domácností a zároveň nepoľavujeme v predsavzatiach uskutočniť celú škálu reforiem, ktoré zvýšia odolnosť ekonomiky a zlepšenia život na Slovensku. Myslím, že svoju rolu zohralo aj to, že sme peniaze na pomoc Slovensku poskytli s rozvahou, s dôrazom na efekt, takže deficit za minulý rok a teda aj celkový verejný dlh štátu bude oproti plánu nižší,“ povedal minister financií Eduard Heger.

„Tento rok sme schválili rozpočet pravdy, záchrany a zodpovednosti. Nič netajíme, hráme s otvorenými kartami a jasne deklarujeme, že ku konsolidácii verejných financií pristúpime zodpovedne, len čo pandémia poľaví a teda aj potreba ďalších fiškálnych stimulov,“ doplnil minister financií Eduard Heger.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #rating #stabilný